Vatikan: Papino pismo o osmom poglavlju Amoris Laetitia “autentično je naučavanje”

Ono što je papa Franjo nekoliko puta isticao postalo je službeno: Glede pristupa sakramentima za rastavljene i ponovno vjenčane osobe vrijedi srednji put da je u pojedinim slučajevima moguć pristup sakramentima Pomirenja i Euharistije.

Izvor: Gudrun SailerVatican News*

Papino pismo biskupu Sergiu Alfredu Fenoyu, iz rujna 2016. godine, kao i smjernice argentinskih biskupa objavljeni su u službenim novinama Svete Stolice Acta Apostolicae Sedis (AAS). Dodatni tekst kardinala državnog tajnika Pietra Parolina izričito identificira tekstove kao “autentično naučavanje”.

Dva dokumenta na koja se odnosi Parolinov “Reskript s audijencije s Njegovom Svetosti” kriteriji su ili smjernice za osmo poglavlje postsinodalne apostolske pobudnice Amoris Laetitia, koje su argentinski biskupi pastoralnog područja Buenos Aires objavili za svoje svećenstvo 5. rujna 2016. godine, kao i pismo odgovora Pape Franje potpisano istoga dana biskupu biskupije San Miguelea, Sergiu Alfredu Fenoyu [danas nadbiskup u nadbiskupiji Santa Fe, op. prev.]. U njemu je Papa potvrdio tumačenje osmog poglavlja Amoris Laetitia koje su napisali spomenuti biskupi. “Tekst je vrlo dobar i točno objašnjava značenje osmog poglavlja Amoris laetitia, stoji u Papinom pismu. “Ne postoje druga tumačenja!”. Osmo poglavlje govori o “pratnji, razlučivanju i integraciji” u teškim životnim situacijama.

“Amoris laetitia” pokrenula je interne crkvene rasprave. Predmet je bila 351. bilješka papinskog dokumenta: Razvedeni ponovno oženjeni ljudi također bi mogli primiti “pomoć sakramenata”, piše tamo.

Oba dokumenta, orijentacijske smjernice argentinskih biskupa kao i Papin odgovor su na internetskom izdanju, kao i u otisnutom izdanju Acta Apostolicae Sedis za listopad 2016. godine.

U Acta Apostolicae Sedis objavljuju se i crkveni zakoni

Opći crkveni zakoni obznanjuju u AAS-u, što znači da stupaju na snagu. AAS također sadrži govore, pisma i izvješća o događajima. Ovisno o vrsti, tekstovi imaju različita značenja.

U ovom slučaju vrijedan je pažnje “Reskript s audijencije kod Njegove Svetosti” koji je potpisao kardinal državni tajnik Pietro Parolin. Reskript je vrsta upravnog akta kojim se uređuju pravna pitanja u pojedinačnim slučajevima. U predmetu koji je obrađen na audijenciji stoji da je: “Papa odlučio da dva predstavljena dokumenta budu proglašena kao autentično učiteljstvo objavljivanjem na web stranici Vatikana i u Acta Apostolicae Sedis“.

Datum reskripta kojeg je zapisao kardinal Parolin je 5. lipnja 2017. godine za AAS iz listopada 2016., što nije neuobičajeno jer izrada službenog glasila traje mjesecima. Tekstove je potrebno provjeravati nekoliko puta, od kojih neki moraju biti prevedeni. Može se dogoditi da će se ispisani dokumenti za 2020. pojaviti tek početkom 2022. godine.

Prijevod: Fratellanza umana (08.11.2019.)

* Vatican News je news portal Svete Stolice

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.