Vatikan poziva na izmjene nacrta za Sinodalno vijeće Crkve u Njemačkoj

Vatikan nije zadovoljan trenutnim nacrtom planiranog Sinodalnog vijeća Crkve u Njemačkoj. U obnovljenim razgovorima s njemačkim biskupima kardinali Kurije pozvali su na daljnje promjene i bližu suradnju.

Vatikan poziva na izmjene središnjeg projekta reforme Katoličke Crkve u Njemačkoj. To proizlazi iz zajedničkog priopćenja Njemačke biskupske konferencije i Svete Stolice u petak navečer 28. lipnja. Njihovi su predstavnici prethodno cijeli dan proveli u Vatikanu raspravljajući o pitanjima kanonskog prava za buduće crkveno upravno tijelo sastavljeno od biskupa i laika.

Na zahtjev Rima, trenutni njemački nacrt Sinodalnog vijeća treba se promijeniti u nekim aspektima – i više se ne bi trebao zvati „Sinodalno vijeće“ („Synodaler Rat“). „Što se tiče statusa ovog tijela, dogovoreno je da ono nije iznad Biskupske konferencije niti ima s njom ravnopravan status“, nastavlja se.

U planiranom odboru njemački biskupi i laici htjeli su ravnopravno raspravljati o mogućim reformama u Crkvi, koje su započeli Sinodalnim putem od 2019. godine. Na zahtjev Vatikana, povjerenstvo u Njemačkoj zaduženo za pripremu novog tijela sada bi trebalo blisko surađivati ​​s nadležnim vatikanskim dikasterijima. Zajedničko priopćenje također precizira da buduće nacrte njemačke strane mora službeno ispitati i odobriti Vatikan.

Treća runda pregovora u roku od godinu dana

Bio je to treći takav susret na najvišoj razini u godinu dana. Iz Rimske kurije sudjelovali su kardinali Víctor Fernández, Kurt Koch, Pietro Parolin, Robert Prevost i Arthur Roche te nadbiskup Filippo Iannone.

Iz Njemačke biskupske konferencije sudjelovali su biskupi Georg Bätzing, Stephan Ackermann, Bertram Meier i Franz-Josef Overbeck. Nazočna je bila i glavna tajnica Njemačke biskupske konferencije Beate Gilles i njihov glasnogovornik Matthias Kopp. Kako se navodi u priopćenju, tijekom vijećanja raspravljalo se i o pitanju budućeg sastava njemačkog izaslanstva, ali rezultati nisu priopćeni.

Obje su se strane dogovorile da će se ponovno sastati nakon Svjetske sinode u listopadu. Njemačko izaslanstvo moglo bi putovati u Rim u drugom sastavu. Zasad su u izaslanstvu zastupljeni samo predstavnici reformski orijentirane većine Biskupske konferencije (kna; vatican news; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.