Vatikan istražuje optužbe protiv kardinala Dziwisza, istragu vodi kardinal Bagnasco

Jedan je od najpoznatijih predstavnika Crkve u Poljskoj je zasigurno kardinal Stanislaw Dziwisz. Već nekoliko mjeseci postoje navodi protiv njega da je zataškavao slučajeve seksualnog zlostavljanja. Sada je Papa Franjo naredio istragu koju vodi talijanski kardinal Angelo Bagnasco.

Prema pisanjima poljskih medija, a što je danas potvrdila i Apostolska nuncijatura u Varšavi, Vatikan istražuje navode o zataškavanjima slučajeva seksualnih zlostavljanja, za što se optužuje bivšeg osobnog tajnika Ivana Pavla II, danas umirovljenog kardinala Stanislawa Dziwisza. Kako je objavio i Vatikan, Papa Franjo osnovao je posebno povjerenstvo na čelu s ranijim genovskim nadbiskupom, kardinalom Angelom Bagnascom, koji je upravo danas završio posjet Poljskoj a rezultate svoje tamošnje misije prenijet će Papi.

Dziwisz je jedan od najistaknutijih predsavnika Crkve u Poljskoj. 82-godišnjak je bio privatni tajnik pape Ivana Pavla II, a zatim do 2016. nadbiskup u Krakovu na jugu Poljske. Dziwisz je uvijek negirao optužbe za zataškavanje protiv njega. Bagnasco je predsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).

Mjesecima navodi protiv Dziwisza glede zataškavanja

Povjerenici su već saslušali nekoliko osoba, kaže se. Također je planirano saslušanje žrtava seksualnog nasilja od strane svećenika. Vatikan nije obavijestio Crkvu u Poljskoj o početku rada povjerenstva, pisao je jučer onet.pl. Vijest je izazvala pomutnju.

U današnjem priopćenju nuncijature u Poljskoj kazano je: “Kardinal Angelo Bagnasco, umirovljeni genovski nadbiskup, na zahtjev Svete Stolice je od 17. do 26. lipnja boravio u Poljskoj. Svrha posjeta bila je provjeriti nemar kardinala Stanislawa Dziwisza tijekom njegova mandata nadbiskupa Krakowa od 2005. do 2016. godine. Kardinal Bagnasco se upoznao s dokumentima i održao niz sastanaka te će Svetoj Stolici iznijeti izvještaj o ovom posjetu“.

Mjesecima se već navode optužbe protiv Dziwisza da nije procesuirao slučajeve seksualnog zlostavljanja od strane svećenika i da ih nije prijavio Vatikanu. Jedan župnik je prethodno objavio pismo kardinalu iz 2012. godine, za koje je rekao da ga je osobno predao Dziwiszu. U njemu svećenik optužuje svećenike iz crkvene provincije Krakov za seksualno nasilje nad dječacima.

Poljska državna komisija za seksualno zlostavljanje djece prijavila je Dziwisza i još neke biskupe državnom odvjetništvu u ožujku zbog navodnih kršenja obveze prijavljivanja. Radilo se o svećeniku koji je navodno zlostavljao dijete oko 500 puta u južnoj poljskoj biskupiji Bielsko-Zywiec od 1984. do 1989. godine. Katolička crkva u Poljskoj pod velikim je pritiskom zbog poznatih slučajeva prikrivanja zlostavljanja. Vatikan je već izrekao disciplinske kazne protiv pojedinih biskupa zbog neuspjeha u rješavanju slučajeva zlostavljanja (kna; vatican news; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.