Vatikan uskraćuje službenu rezidenciju i plaću kardinalu Burkeu

Smatraju ga oštrim kritičarem pape Franje – a sada je za to očito dobio i nagradu: prema upućenima, konzervativni američki kardinal Raymond Leo Burke gubi svoj stan u Vatikanu i svoju kardinalsku plaću.

Papa Franjo očito želi disciplinirati još jednog konzervativnog kritičara svog reformskog kursa. Kako je u utorak 28. studenog navečer iz vatikanskih krugova doznala KNA, Papa je naložio da se američkom kardinalu Raymondu Leu Burkeu (75) oduzme službena rezidencija u Vatikanu i njegova kardinalska plaća.

Naveden je razlog da je to stegovna mjera jer je Burke svojim riječima i djelima naštetio jedinstvu Crkve i prekršio svoje obećanje poslušnosti papi kao kardinal. Burke navodno već neko vrijeme boravi u svom domu u Wisconsinu i samo rijetko koristi službenu kardinalsku rezidenciju u Rimu.

Kanonskog pravnika Burkea, rođenog u Wisconsinu, Benedikt XVI. imenovao je 2008. godine predsjednikom najvišeg crkvenog suda u Vatikanu te je ubrzo promaknut u kardinala.

Godine 2014. papa Franjo smijenio ga je s te dužnosti nakon što je Burke kritizirao Papu zbog najavljenog otvaranja moralnih teoloških pitanja. Burke i trojica drugih kardinala javno su doveli u pitanje mogućnost otvaranja pričesti rastavljenim i ponovno vjenčanim osobama, što je Franjo predvidio u pobudnici „Amoris Laetitia“ (2016.). To se dogodilo u takozvanom „dubia“ upitu.

Više javnih rasprava
Nakon toga uslijedile su daljnje javne rasprave. Kad je Franjo u srpnju 2021. zakonom povukao prethodnu papinsku toleranciju prema obredu „stare mise”, Burke je objavio oštru kritiku. U njoj je ukazao – sa svog stajališta – na kanonske, povijesne i teološke slabosti Papinog pisma u obliku motuproprija. Burke je tada istaknuo da je svoju kritiku napisao „kao biskup, kao kardinal, u zajedništvu s rimskim prvosvećenikom i s posebnom odgovornošću da ga podupre u njegovoj pastoralu i u vodstvu sveopće Crkve“.

Prije nekoliko mjeseci dogodio se jedan od posljednjih skandala. U srpnju je Burke, zajedno s još četvoricom kardinala, izrazio sumnje o papinskim odlukama i sudjelovanju laika na sinodi 2023. Kad je odgovor vatikanskog Dikasterija za nauk vjere koji je Papa odobrio bio previše nejasan za Burkeov ukus i ukus njegovih kolega, poslali su stroži katalog pitanja koji su objavili, a da nisu javno objavili Papine odgovore. Novi prefekt Dikasterija za nauk vjere, kardinal Victor Fernandez, javno je osudio takav pristup. Rekao je da su se petorica konzervativnih kardinala odnosila prema papi „kao prema potrčku“.

Američki kardinal Raymond L. Burke bio je također govornik na konferenciji „The Synodal Babel“ u kazalištu Ghione u Rimu 3. listopada 2023., odakle je direktno kritizirao Sinodu kazavši da će ona oslabiti moralna učenja Crkve. Među kritičarima na konferenciji uz kardinala Burkea je bio američki svećenik Gerald E. Murray, kanonski pravnik i česti komentator na EWTN-u.

Organizator je bila talijanska konzervativna anti-papa-Franjo mrežna stranica „Nuova Bussola Quotidiana“ koju vodi notorni Riccardo Cascioli. Konferencija se održala dok su 364 punopravna člana i članice sinode, uglavnom kardinali i biskupi, završavali trodnevnu duhovnu obnovu izvan Rima (kna; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.