Vatrogasac posvojio bebu koju je netko ostavio u kutiji: Volim je od kako smo se pogledali

Vatrogasac koji je želio ostati anoniman posvojio je djevojčicu kojoj je prošle godine spasio život.

Naime, dok je dežurao u svojoj vatrogasnoj stanici u gradu Ocala, u saveznoj američkoj državi Florida, oko dva ujutro začuo je alarm koji označava da je netko položio dijete u “Safe Haven Baby Box”, sigurnu kutiju u kojoj majke koje su u kriznoj situaciji mogu ostaviti dijete, a koja postoji u njegovoj vatrogasnoj postaji, piše USA Today.

Iako su alarmi često bili lažni, nakon što je zavirio u kutiju ugledao je djevojčicu, koju će kasnije nazvati Zoey, kako mirno drži bočicu i gleda u njega. “Imala je bočicu i samo je ležala. Podigao sam je i držao na rukama. Oči su nam se susrele i to je bilo to. Volim je od tog trenutka”, rekao je. On i njegova supruga usvojili su Zoey.

Borili su se da dobiju dijete gotovo deset godina i slučajni susret u ranim jutarnjim satima odmah ga je naveo da pomisli na posvojenje. “Nisam odmah nazvao suprugu jer ju nisam želio probuditi, ali znao sam da će biti za tu ideju”, dodao je.

Nakon što je dijete odveo u bolnicu, napisao je bilješku administratorima, u kojoj je izrazio želju i spremnost za posvojenje.

“Objasnio sam da moja supruga i ja već 10 godina pokušavamo začeti dijete. Rekao sam im da smo završili sve korake tog postupka u Floridi i da smo se registrirali za posvojenje djeteta. Sve što nam je trebalo bilo je dijete”, ispričao je sretni otac.

Stalno sam si govorio: ‘Ne budi previše uzbuđen’. Moj najveći strah bio je da bilješka koju sam napisao administratorima neće ostati sa Zoey te da će djevojčicu nekome dati. Bilo je vrlo stresno nekoliko dana”, priča vatrogasac. No, samo nekoliko dana kasnije, Zoey se sigurno skrasila u svom novom domu, a u travnju je i službeno postala njihova kćer.

“Način na koji sam ju pronašao, to nam je Bog pomogao”, zaključio je otac djevojčice. Želio je ispričati tu priču medijima, u nadi da će njena majka vidjeti da je dijete zbrinuto i da će joj to biti utjeha.

Baby found in Ocala Safe Haven baby box adopted

Misija “Safe Haven Baby Boxes” je spriječiti nezakonito napuštanje novorođenčadi podizanjem svijesti, nudeći 24-satnu telefonsku liniju za majke u krizi i nudeći Safe Haven Baby Boxes kao posljednju opciju za žene koje žele zadržati potpunu anonimnost. Nešto slično mogućnosti koju su nudili brojni drevni ženski redovnički samostani kroz povijest.

Osnivačica, Monica Kelsey, pokrenula je Safe Haven Baby Boxes nakon što je saznala da je bila napuštena kao beba i nakon što je vidjela “Baby Box” kako radi u crkvi u Cape Townu, u Južnoafričkoj Republici. Potaknuta kršćanskom vjerom, učinila je svojom osobnom misijom educirati druge o Zakonu o sigurnom utočištu i učiniti sve što je potrebno da spasi živote nedužnih beba od napuštanja. Žene u krizi mogu nazvati 24-satnu nacionalnu dežurnu liniju i dobiti besplatno savjetovanje i pomoć. Do danas je telefonska linija primila više od 8000 poziva iz svih država u Sjedinjenim Državama. Safe Haven Baby Boxes je uputio više od 500 žena u centre za kriznu trudnoću, pomogao u 9 preporuka za posvajanje i imao je više od 132 legalnih Safe Haven predaja.

Valja podsjetiti da je uz Dan života 2021. godine, Vijeće Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj uputilo je poticaj ponajprije vjerničkim obiteljima da se, putem instituta udomiteljstva, odluče dati dom djeci i odraslim osobama iskazujući tako na konkretan način vjerodostojnu kršćansku ljubav i solidarnost. “Sveta obitelj nam može biti referentna točka i sigurno nadahnuće i za udomljavanje i posvajanje. Prisjetimo se kako je Marija svojim „Neka mi bude“ (Lk 1,38) pružila dom Isusu u svojoj utrobi, a sveti Josip ga je s Marijom primio u svoj dom i time posvojio. Odluka o posvojenju ni za Josipa nije bila jednostavna. Dvojbe mu je razriješio sâm Bog potvrdivši putem anđela da je Isus Njegov sin”, stoji u poruci nadbiskupa Mate Uzinića, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj (usatoday.com; kta, fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.