Velika ekumenska molitva prije svjetske Sinode – Papa pozvao na šutnju

Nekoliko tisuća kršćana molilo je u subotu 30. rujna navečer na Trgu svetog Petra za jedinstvo, mir i uspjeh nadolazeće svjetske Sinode. Od 4. listopada do kraja mjeseca više od 450 biskupa, svećenika i laika razgovarat će s papom u Vatikanu o budućnosti Katoličke crkve. Nakon večernje molitve većina sudionika krenula je na trodnevne duhovne vježbe u jednoj kući izvan Rima, izvještava KNA.

Okupljenima na molitvu obratio se i Papa. Tema šutnje bila je lajtmotiv njegova govora. Taj će motiv vjerojatno poslužiti kao orijentacija za rasprave unutar Sinode u kojima sudjeluju katolkinje i katolici različitih profila i promišljanja. Ujedno, može se shvatiti i kao neizravna poruka o načinu odvijanja Sinode bez direktnog medijskog prijenosa iz sinodske dvorane, o čemu se već neko vrijeme raspravlja.

Franjo želi zaštićeni prostor za rasprave među sudionicima. Predstavnicima medija dopušten je pristup tek u vrlo ograničenoj mjeri. Dnevni brifinzi vatikanskog Tiskovnog ureda namijenjeni su informiranju medija o događanjima.

Bog ne drži govore i ne buči

Istini ne treba glasan povik da dopre do ljudskih srca, objasnio je Papa u svom govoru u subotu navečer. Bogu ne treba galama, govori i buka. Na taj način šutnja u crkvenoj zajednici omogućuje bratsku i sestrinsku komunikaciju te osluškivanje volje Božje, nastavio je Franjo. Molimo stoga da Sinoda bude dobar trenutak bratstva, sestrinstva, mjesto gdje Duh Sveti čisti Crkvu od brbljanja, ideologije i polarizacije, kazao je Papa.

Na večernjoj molitvi sudjelovalo je još 19 predstavnika kršćanskih tradicija. Između ostalih, sudjelovali su ekumenski carigradski patrijarh Bartolomej, anglikanski primas nadbiskup iz Canterburyja Justin Welby te poglavar Sirijske pravoslavne crkve antiohijski patrijarh Ignacije Efrem II. Papa se već tog jutra sastao s njima radi ekumenskih razgovora. Iz Srpske pravoslavne crkve sudjelovala su dvojica episkopa: austrijsko-švicarski Andrej (Ćilerdžić) i dalmatinski Nikodim (Kosović).

Molitveno okupljanje pod nazivom „ Together“ pokrenula je ekumenska zajednica iz Taizea. Oni su organizirali događaj s izaslanicima kršćanskih Crkava i predstavnicima mladih. Također su pomogli organizirati večernju molitvu s pjevanjem i molitvama na teme poput zaštite klime i migracija. Iz Hrvatske su na bdijenju i procesiji bili i članovi zajednice Vjera i svjetlo. Oko tri tisuće mladih iz različitih zemalja sudjelovalo je u programu namijenjenom njima u rimskim župama. Među njima su i mladi iz BiH, Srbije i Hrvatske.

Biskupskoj sinodi nije prethodilo samo ekumensko večernje molitveno bdjenje, nego i duhovne vježbe. Održavaju se u kući za duhovne vježbe „Fraterna Domus“ u Sacrofanu kraj Rima. Program će završiti u utorak 3. listopada navečer. Sljedećeg jutra, 4. listopada, Papa će svečano otvoriti Biskupsku sinodu u Vatikanu.

Nedjelja, ponedjeljak i utorak u Sacrofanu bit će molitvom, meditacijama koje priprema benediktinka Ignazia Angelini, razmatranjima koja priprema dominikanac fr. Timothy Radcliffe, a koja će biti isprekidana šutnjom i osobnom molitvom. Poslije ručka održat će se popodnevne grupe za razgovore. Zatim slijedi misa kojoj prethodi druga meditacija sestre Ignazije Angelini.

Jutarnju molitvu, meditacije misu Vatican News će prenositi uživo na svojoj stranici. Tekstove razmatranja objavljivat će Tiskovni ured Svete Stolice (kna; vatican news; ika; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.