Određen vremenski okvir za sljedeću skupštinu Sinode

Bit će to posljednji krug projekta papinske reforme na temu sinodlosti: U listopadu će se žene i muškarci sa svih kontinenata sastati u Vatikanu kako bi raspravljali o budućnosti Katoličke crkve. Sada postoje konkretni podaci

Bliži se ključna sjednica svjetske Sinode koju je Papa sazvao u Vatikanu. Poglavar Katoličke crkve stoga je u subotu 17. veljače donio neke organizacijske odluke za listopad. Tada će, kao i 2023., svećenstvo i nezaređeni katolici raspravljati o budućnosti Crkve.

To bi trebala biti završna konferencija procesa o stilu i odlučivanju u Crkvi. Njihove konačne preporuke za Papu mogle bi rezultirati značajnim promjenama u Crkvi, primjerice u pogledu uloge žena. Međutim, Franjo nije vezan za moguće zaključke Sinode.

U subotu je nadležno tajništvo Sinode odredilo vremenski okvir za predstojeći susret. Kao i 2023., sudionici bi se trebali okupiti na duhovnoj obnovi prije početka konzultacija. Nakon ove obnove od 30. rujna do 1. listopada, sljedećeg dana počinju službene konzultacije u Vatikanu. Predviđeno je da budu završene 27. listopada.

U pripremi događaja u vatikanskoj dvorani za audijencije, papa Franjo je naložio tješnju suradnju između Tajništva Sinode, koje je njemu izravno odgovorno, i vatikanskih dikasterija. U skladu s tim, studijske bi se skupine trebale baviti temama iz prethodne skupštine u listopadu 2023. i započeti dubinsko istraživanje.

Prema takozvanom kirografu, papinom „rukopisu“, nijedan vatikanski dikasterij nije izuzet iz reda. Dotične institucije trebaju „sudjelovati u aktivnostima Glavnog tajništva Sinode u skladu sa svojim posebnim odgovornostima“. Skupine koordinira Tajništvo Sinode pod vodstvom kardinala Marija Grecha.

Papa Franjo također je proširio savjetodavno osoblje za Sinodu. Među novim savjetnicima je i njemačka redovnica Birgit Weiler (65). Profesorica teologije već je podržavala upravljačku jedinicu projekta reforme za susret u listopadu 2023. Teologinja Weiler pripada redu sestara misionarki. Dolazi iz Duisburga, a desetljećima živi i radi u Peruu. Osim nje, Franjo je imenovao belgijskog svećenika Alphonsea Borrasa, profesore teologije Gillesa Routhiera (Kanada) i Ormonda Rusha (Australija), te sociologinju Triciju Bruce (SAD) i profesoricu teologije Mariju Claru Lucchetti Bingemer (Brazil) kao daljnje savjetnice i savjetnike (kna; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.