Willibrord

Winfried Bonifacije, „apostol Nijemaca“, imao je slavnog prethodnika: Willibrorda (oko 658.-739.). Njegov otac, koji se obratio na kršćanstvo, dao ga je na odgoj u benediktinski samostan u Northumbriji (danas Ujedinjeno Kraljevstvo).

Willibrord je kasnije i sam postao monah i krenuo u Friziju kao putujući misionar. Za razliku od mnogih glasnika vjere svoga vremena, on je postupao vrlo organizirano: prvo je dao političkom vladaru, franačkom namjesniku Pipinu, da mu dodijeli misijsko područje. Zatim je dobio crkveno odobrenje za svoj rad od pape Sergija I.

Godine 695. Willibrord je službeno imenovan nadbiskupom Frizije. Dao je sagraditi svoju biskupsku crkvu u Utrechtu. Willibrord je održavao bliske kontakte s franačkim plemićkim obiteljima, uz čiju je pomoć osnovao samostan Echternach kao misijsko središte. Ali blizina politici imala je i tamne strane: kada su nakon Pipinove smrti 714. izbile unutarfranačke borbe za vlast, Willibrordovo propovijedanje vjere je stalo. Tek pet godina kasnije uspio je nastaviti svoju misiju. „Apostol Frizijaca“ preminuo je 7. studenoga 739. u samostanu koji je osnovao u Echternachu (katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.