Zajednica ‘Totus Tuus – nova evangelizacija’ više se ne smije nazivati ​​katoličkom

Münsterski biskup Felix Genn povukao je crkveno priznanje udruzi Totus Tuus. Taj je potez opravdao uočenim duhovnim zlostavljanjem u udruzi inspiriranoj Međugorjem.

Münsterski biskup Felix Genn povukao je crkveno priznanje duhovnoj zajednici “Totus Tuus Neuevangelisierung” (“Sav Tvoj – Nova evangelizacija”). Potpisao je odgovarajući dekret i to opravdao uočenim “duhovnim zlostavljanjem” u udruzi, objavila je biskupija Münster u petak, a vijest prenosi i Katolička novinska agencija KNA. Nakon toga, grupa, koja je raširena u nekoliko zemalja, više se ne smije nazivati ​​katoličkom.

Godine 2004. Münster je bio jedina biskupija na svijetu koja je priznala “Totus Tuus” (“Sav Tvoj”). Od 2017. godine biskupija istražuje navode bivših članova da zajednica održava strukture slične sekti. Govorilo se, između ostalog, o slijepoj poslušnosti i narušenoj slobodi, posebno u području seksualnosti i braka.

Prema dekretu, odgovorni za “Totus Tuus” “ne žele, nisu spremni ni sposobni” uvidjeti i otkloniti ozbiljne nedostatke u duhovnom kontaktu s članovima zabilježene u istražnom izvješću. Djelatnicima pastorala biskupije zabranjeno je članstvo ili sudjelovanje u udruzi. Kako navode iz biskupije, u “Totus Tuusu” nisu pronađeni dokazi o kaznenim djelima ili drugim zakonskim nedostacima.

Nakon što su optužbe postale poznate, svećenik dr. Jochen Reidegeld i redovnica s. Birgitte Herrmann su 2017. i 2018. pregledali zajednicu u ime biskupa Genna, rečeno je. Nakon njihove vizitacije, uslijedila je dvogodišnja rasprava i proces obrade, koji je završio u studenom 2020. konačnim izvješćem. Prema Gennovim riječima, proteklih nekoliko mjeseci pokazalo se da menadžmentu “Totus Tuusa” nedostaje uvid u opseg pritužbi.

“Promiče zatvoreno elitističko razmišljanje”

Prema biskupovim riječima, udruga “Totus Tuus” je više puta uključivala djela i pogrešno komunikacijsko ponašanje “koje danas smatramo duhovnim zlostavljanjem”. Poticala se klima koja je kritiku proglasila dokazom nedovoljne duhovne zrelosti i promicala ujedinjeno elitističko razmišljanje. U biskupiji Münster postoji “stav nulte tolerancije” kada je riječ o zlouporabi duhovne moći, naglasio je Genn.

Prije dvije i pol godine uprava “Totus Tuusa” odbacivala je optužbe, bilo je samo “komunikacijskih i međuljudskih pogrešaka”, izjavili su. Osim toga, govorili su o “prevelikim zahtjevima prema pojedinim članovima”.

Udruga trenutno broji 135 članova diljem svijeta, objavila je biskupija Münster pozivajući se na informacije te organizacije. Udruga na svojoj početnoj stranici nudi i tečajeve vjere za krizmanike, kampove te molitvene susrete za mlade, misijske zajednice i hodočašća u Međugorje u Bosni i Hercegovini.

“Totus Tuus” je usko vezan uz hodočasničko mjesto na Balkanu, koje Crkva službeno ne priznaje. Na temelju tamošnjeg hodočašća mladih, par Leon i Birgit Dolenec osnovali su udrugu 1990-ih (kna; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.