Zbog uvredljive skulpture na crkvi u Wittenbergu predan zahtjev za oduzimanje statusa UNESCO-a

Povjerenik njemačke savezne vlade za antisemitizam Felix Klein pozvao je u petak 28. travnja da se Lutherovoj gradskoj crkvi u Wittenbergu opozove UNESCO-ov status svjetske baštine.

Omalovažavanje religija nespojivo je s temeljnim načelima UNESCO-a, rekao je Klein, koji je više puta tražio da se uvredljivi prikaz ukloni. „Tijekom 2019. karneval u Aalstu u Belgiji uklonjen je s popisa svjetske baštine zbog antisemitskih prikaza“, rekao je. UNESCO bi s popisa također trebao ukloniti i poznatu evangeličku crkvu u Wittenbergu s popisa ako se uvredljiva skulptura ne ukloni. U ovoj spornoj crkvi 1517. je propovijedao i njemački reformator Martin Luther (1483.-1546.).

„Judensau“ ili „židovska krmača“ je kamenorez iz 13. stoljeća koji se nalazi na pročelju gradske crkve i prikazuje uvredljivu karikaturu rabina, svinje i dvoje židovske djece. Svinje se u židovstvu smatraju nečistim životinjama. Takve uvredljive skulpture bile su i na drugim crkvama u srednjem vijeku. Između ostalog, još uvijek se mogu vidjeti u katedrali u Regensburgu. Kao i u Wittenbergu, antisemitska pozadina danas je objašnjena i klasificirana na oglasnoj ploči ispod skulpture.

U listopadu 2022., nakon presude Vrhovnog saveznog suda, župno crkveno vijeće u Wittenbergu odlučilo je ostaviti uvredljivu skulpturu na vanjskoj fasadi, s objašnjenjem da to bude „mjesto upozorenja“. Još uvijek se čeka odluka saveznog ustavnog suda.

Sredinom travnja evangelička župa u gradskoj je crkvi postavila i ažuriranu informativnu ploču te postavila tri roll-upa u crkvi koji pružaju informacije o kršćanskom antijudaizmu, uključujući reformatora Martina Luthera te teorije urote ili zavjere. Tekst na informativnoj ploči dopunjen je molbom za oprost „Bogu i židovskom narodu“. Također se kaže: „Evangelička Crkva svoju odgovornost vidi u kritičkom preispitivanju svog udjela u stoljetnoj povijesti nasilja nad Židovima te u aktivnom suprotstavljanju antijudaizmu i antisemitizmu.“ (kna; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.