Zbog zataškavanja zlostavljanja Vatikan otvorio preliminarnu istragu protiv nadbiskupa Zollitscha

Bivši predsjednik Njemačke biskupske konferencije navodno je skrivao slučajeve seksualnog nasilja. Sada ga istražuje Katolička crkva.

Nadbiskup u miru Freiburga, Robert Zollitsch (Colić, Filipovo, 1938.), suočava se s kanonskim postupkom od strane Vatikana. Potvrdio je to Zollitschev pravni branitelj za Christ und Welt, prilog tjednika Die Zeit, a vijest je ponovno prenio njemački tisak koji precizira da je riječ o preliminarnoj fazi disciplinskog postupka.

Nadbiskup u miru Freiburga „očito je ispunio svoju obvezu suradnje“, dodao je njegov odvjetnik, koji se ograničio na podsjećanje na obvezu povjerljivosti u slučajevima svih subjekata uključenih u postupak.

Zollitsch, koji je bio i predsjednik Njemačke biskupske konferencije za razdoblje 2008.-2014. optužen je za prikrivanje slučajeva seksualnog zlostavljanja u svojoj nadbiskupiji. Četiri stručnjaka došla su do zaključka da nadbiskup, iako je znao za slučajeve zlostavljanja svećenika pod svojom jurisdikcijom, slučajeve nije prijavio Vatikanu samo „kako bi ostavio dobar dojam“ (ilsismografo.blogspot.com; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.