Zdenko Križić: U redovništvu ima ‘velikih problema’

O izazovima i pastoralnim potrebama druge najveće nadbiskupije u zemlji nadbiskup Zdenko Križić govorio je u razgovoru za Hrvatski radio, emisiju Trag vjere. Intervju je vodila Silvana Burilović Crnov, a bit će emitiran u petak navečer 27. listopada.

Pojašnjavajući zašto procesi imenovanja biskupa traju tako dugo, nadbiskup Križić je rekao da ponekad izabrane osobe odbiju imenovanje. Kada se osoba odabere, „onda se nju pita prihvaća li. Treba razumjeti da je moguće i da osoba ne prihvati. Ako netko misli da je to čast, pa lako to prigrli onda je to površnost. Služba biskupa je velika odgovornost i nije baš da je lako netko može prihvatiti. Zato se ne trebamo čuditi ako neki i odbiju, ali kad odbiju onda proces opet ide ispočetka i zbog toga se to otegne“. 

Izabrani nadbiskup Splitsko-makarske nadbiskupije službu preuzima u subotu 28. listopada 2023. godine. Smatra da je po dolasku u Split prvo potrebno „vidjeti što je ono što bi trebalo raditi kao najurgentnije“ te „pronaći i ljude koji će moći odgovoriti“ na nove izazove. Zbog veličine nove nadbiskupije, svećenike planira upoznati na susretima po dekanatima.

Govoreći o smjeru u kojem bi želio da se odvija sinodalni put u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, Križić je rekao da bi htio „senzibilizirati vjernike da postanu svjesni da su oni Crkva i da su za nju odgovorni. Možda smo previše navikli naše vjernike da samo slušaju, da čuju i izvrše koliko je moguće ono što se od njih traži. Međutim, ovdje je naglasak drugi, a to je da sami vjernici sugeriraju, da oni traže i da na koncu oni zajedno sa svojim pastirima odlučuju. Bez toga možemo stvarati nekakve okvire u koje se neće moći staviti ništa. Najbitnije je da vjernici budu aktivniji unutar Crkve, da se više osjećaju Crkvom i da shvate da su za nju odgovornim koliko i oni koji su članovi hijerarhije“, kazao je.

Činjenica je da nadbiskupija ima „premalo“ pastoralnih radnika u odnosu na ono što situacija traži, kazao je. „Itekako je važno da se više uključe i laici kako bi se lakše odgovorilo na potrebe pojedinih staleža i pojedinih regija“.

Na pitanje kakvu perspektivu ima Katolički bogoslovni fakultet u Splitu, novi nadbiskup kaže da mu je na to je teško odgovoriti „zbog toga što znamo da broj zvanja stalno pada, stoga i fakultet sve više gubi broj studenata koji bi bio potreban da dobro funkcionira. S druge strane kad su u pitanju laici, ako će oni doći studirati mi moramo osigurati za njih i posao. Odgovorni smo ako laici završe teološki ili katehetski studij i onda ne mogu naći posao. Tako da sve to utječe na budućnost katoličkih učilišta, prije svega bogoslovnih fakulteta. Vidjet ćemo što donosi budućnost, ali ako stvari budu išle ovako možemo doći u situaciju da imamo jednak broj studenta i profesora, a to je neprihvatljivo“, rekao je Križić, dodajući da „bez temelja u obitelji ne možemo računati da ćemo imati previše zvanja“.

Govoreći o redovništvu, nadbiskup karmelićanin je kazao da su redovnici i redovnice svjesni svoje karizme, „a svjesni su također i izazova ovoga vremena“. Kazao je da i oni „muku muče s nedostatkom personala. Nemaju zvanja. Kad nemate ljudi onda ste prisiljeni zatvarati neke prisutnosti u različitim krajevima“, kazao je. „Mladi koji dođu, a sve ih je manje, imaju puno obveza unutar zajednice. Ako postoje starije i bolesne osobe, netko se mora o njima brinuti, a to onemogućuje mnogim družbama, kongregacijama ili redovima da mogu više ulagati u nešto što je specifično njihovoj karizmi“. Novi nadbiskup smatra da tu ima „velikih problema“.

Intervju s novim splitsko-makarskim nadbiskupom Zdenkom Križićem može se poslušati 27. listopada u emisiji Trag vjere u 18.08 na HR1 (radio.hrt.hr; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.