ZdK: Okončati biskupski monopol odlučivanja o crkvenim porezima

Posljedice bi se morale izvući iz činjenice da su biskupi igrali na “kartu moći”: nakon što je propalo financiranje Sinodskog odbora, ZdK zahtijeva veće sudjelovanje laika o korištenju crkvenih poreza.

Središnji odbor njemačkih katolika (ZdK) poziva da laici da imaju više utjecaja na crkvene financije. “Mora se okončati biskupski monopol donošenja odluka o crkvenom porezu. Biskupi su igrali na kartu moći. Iz ovoga se moraju izvući posljedice”, kaže se u rezoluciji koju je u petak 23. lipnja usvojio glavni odbor ZdK-a u Berlinu. Crkveni porezi nisu novac biskupa. Odbor je tako reagirao na odluku četvorice njemačkih biskupa u utorak da ne oslobode planirana sredstva za planirani Sinodski odbor. Time bi se trebao nastaviti proces reforme Katoličke crkve u Njemačkoj.

Svih 27 mjesnih biskupa trebalo je jednoglasno odlučiti financirati projekt preko Udruge njemačkih biskupija (Verband der Diözesen Deutschlands, VDD). Međutim, biskupi Gregor Maria Hanke (Eichstätt), Stefan Oster (Passau), Rudolf Voderholzer (Regensburg) i kardinal Rainer Maria Woelki (Köln) glasali su protiv, pozivajući se na rezerve Vatikana. Biskupska konferencija tada je najavila da će tražiti alternativni model financiranja kako bi se omogućio nastavak rada na Sinodalnom putu. Prema planu, prvi sastanak Sinodskog odbora trebao bi se održati 10. i 11. studenoga.

Središnji odbor njemačkih katolika pozvao je biskupe na brzo otvaranje puta. Predsjednica krovne laičke organizacije Irme Stetter-Karp prethodno je izjavila: “Činjenica koju je objavilo Stalno vijeće Njemačke biskupske konferencije da četvorica biskupa ne žele pomoći u financiranju daljnjeg tijeka ne može nas spriječiti u reformama.”

Na Sinodalnom su putu biskupi i laici u Njemačkoj od prosinca 2019. govorili o reformama kao posljedici skandala sa zlostavljanjem. Radilo se o većoj kontroli biskupske moći, pravima žena i prikladnom postupanju s raznolikošću rodnih identiteta. Proces reforme trebao bi dovesti do stalnog Sinodalnog vijeća 2026. putem međukoraka u obliku Sinodskog odbora. U tom tijelu bi se biskupi i laici trebali savjetovati i zajedno odlučivati (kna; vatican news; ika; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.