Želje nadbiskupa Uzinića novom dubrovačkom biskupu

Danas je objavljeno ime novog biskupa Dubrovačke biskupije. Tom prigodom nadbiskup Uzinić izrekao je don Roku Glasnoviću čestitku uz četiri želje.

Svećenicima i vjernicima Dubrovačke biskupije, koji su godinu dana molili i iščekivali novog pastira, imenovanje novog biskupa don Roka Glasnovića, svećenika Šibenske biskupije, priopćio je u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku na blagdan sv. Andrije, 30. studenoga, apostolski upravitelj biskupije Mate Uzinić, riječki nadbiskup koadjutor. Delegat s ovlastima generalnog vikara don Hrvoje Katušić pročitao je životopis novog biskupa. 

Nadbiskup Uzinić je, pozdravljajući zbor savjetnika, svećenike, redovnike, redovnice, djelatnike biskupije i sve one koji su putem izravnog prijenosa putem medija pratili objavu imenovanja, kazao kako ta vijest da je Sveti Otac imenovao novog dubrovačkog biskupa i njega raduje. “Novi dubrovački biskup je – ja ovo govorim i s emocijama jer je on jedan od mojih učenika, bio sam mu odgojitelj u bogosloviji više godina, a i kroz cijelo ovo vrijeme imamo različite službe koje nas povezuju i koje su omogućavale da se susrećemo pa i ovdje u Dubrovniku – svećenik Šibenske biskupije Roko Glasnović. Svećenik koji je vrlo mlad, ima godina otprilike onoliko koliko sam ja imao kad sam došao ovdje u Dubrovačku biskupiju i očekujemo da će pred njim biti i dug put u zajedništvu s vama u kojem će vršiti službu pastira ove naše Dubrovačke biskupije. Evo kao što su radosno odzvonila ova zvona ja vas molim da radosno odzvoni vaš pljesak kojim ćemo pozdraviti novoga dubrovačkog biskupa Roka Glasnovića”, kazao je nadbiskup Uzinić.

Potom je nadbiskup Uzinić zahvalio Gospodinu na daru novog biskupa Dubrovačke biskupije. Izrazio je zahvalnost i papi Franji, zatim Šibenskoj biskupiji koja ostaje bez vrijednog svećenika koji je obnašao mnoge službe u biskupiji. Zahvalio je i don Glasnoviću što je prihvatio ovaj poziv jer “nije lako biti biskup, nije lako se odazvati, evo zato mu zahvaljujem što je on, iako to nije lako ili baš zato što to nije lako, rekao svoj ‘evo me’ i odlučio napustiti svoju biskupiju i ljude s kojima je do sada dijelio svakodnevicu i kojima je do sad bio povjeren i koji su njemu bili povjereni da bi, na neki način poput Abrahama djelomično otišao i u nepoznato i da bi došao ovdje i u Dubrovačkoj biskupiji bio biskup, bio pastir”.

“Njemu uime cijele Dubrovačke biskupije i svoje osobno ime želim srdačnu dobrodošlicu u grad Dubrovnik i Dubrovačku biskupiju koji su od sada njegova biskupija i njegov grad”, kazao je apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije te mu uputio nekoliko iskrenih želja za njegovu buduću službu.

Prvu želju povezao je s blagdanom sv. Andrije, brata Šimuna Petra, koji je novi biskup izabrao da bude dan objave imenovanja. Prema Ivanovu evanđelju Andrija je prvi Isusov učenik koji je nakon što je čuo za Isusa krenuo za Isusom, a kad ga je Isus upitao što traži, on je pitao: Gospodine, gdje stanuješ?

“I stanovao je s Gospodinom taj dan, vidio je gdje stanuje, ali nije ostao s Gospodinom nego se odvažio onda iz tog susreta poći ususret svome bratu i omogućiti svom bratu da susretne Gospodina i da bude njegov učenik”, primijetio je Uzinić. Poželio je don Glasnoviću da on kao pastir Dubrovačke biskupije doista prije svega sam vidi gdje stanuje Gospodin, da bude u molitvi za ovu Crkvu i za sve njezine ljude, ali i za svoj poziv i za svoje poslanje s Gospodinom. “Ali i da tu ne ostane nego da kao pravi pastir iz tog susreta s Gospodinom pođe vama u susret, pođe u susret svakom bratu i sestri  bez obzira gdje se on nalazio”, poželio je nadbiskup Uzinić.

Drugu želju novom biskupu nadbiskup je povezao s 1050. obljetnicom Feste sv. Vlaha, koja se obilježava. “To je naša vrijedna i važna tradicija koja je zapravo znak i naše kulture i našeg kršćanskog identiteta”, kazao je i nastavio, “i s nje se i kroz nju možemo također prepoznati mi, kao i djelovanje svih nas koji smo kroz prošlost davali nekakav pečat i doprinos ovoj biskupiji”. Poželio je novom biskupu da svoje poslanje koje počinje u godini sv. Vlaha nadovezuje na tu tradiciju i da sve ono što je dobro nastavi. Dodao je želju i da novi biskup da svoj pečat onom što bi trebalo napraviti s tradicijom, pa i s Festom sv. Vlaha, i to u otvorenosti Duhu Svetome i njegovim nadahnućima, “kako bi  ono što je primio bilo obogaćeno upravo s njegovim doprinosom, a to svi od njega s pravom očekujemo”. 

Treću želju nadbiskup Uzinić je stavio u kontekst sinodalnog procesa koji je započet u cijeloj Crkvi i koji se vrlo živo već odvija i Dubrovačkoj biskupiji, a to je proces Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje, poslanje. Poželio je don Glasnoviću “da u svojoj službi doista izgrađuje sinodalnu Crkvu, ali istovremeno da osjeti, po onom doprinosu koji ćete svi vi dati, braćo svećenici, poštovani redovnici i redovnice, dragi članovi Biskupskog ordinarijata, draga braćo i sestre vjernici, da osjeti to zajedništvo, da osjeti tu prihvaćenost i da svatko od vas, i on sa svoje strane ali i vi, sudjelujete u tom procesu, koji se treba odvijati ne samo u ovoj godini nego u životu Crkve općenito”. Na taj način svi kao pojedinci i biskup kao pastir i cijela ova biskupija mogu “ispuniti ono poslanje koje Bog ima za vas u ovom konkretnom trenutku i na ovom  prekrasnom prostoru koji čini Dubrovačku biskupiju”. 

Četvrtu poruku Uzinić je povezao s Godinom obitelji, Godinom Amoris Laetitia (Obitelj – radost ljubavi). Budući da je Glasnović od početka svog svećeničkog djelovanja uključen u obiteljski pastoral, studirao je na Institutu Ivana Pavla II. za pastoral obitelji, član je Vijeća HBK za život i obitelj kojemu je nadbiskup Uzinić predsjedavajući, poželio mu je da “pomogne svim obiteljima u Dubrovačkoj biskupiji da postanu Crkve kako bi doista svaka obitelj u Dubrovačkoj biskupiji mogla biti Amoris LaetitiaRadost ljubavi“. Kazao je i kako mu želi da uz pomoć svih ljudi dubrovačka Crkva, njim predvođena, može iz dana u dan postajati više obitelj kako bi se i za dubrovačku Crkvu moglo reći da je Amoris Laetitia – Radost ljubavi

Nadbiskup Uzinić svoje obraćanje zaključio je riječima: “Dragi Roko, iskrena dobrodošlica i neka Bog kojemu si rekao svoj ‘da’ primi taj tvoj ‘da’ i neka blagoslovi sve tvoje korake i sve tvoje projekte i sve što ćeš činiti u zajedništvu sa svima kojima si povjeren i koji su ti povjereni. Neka na sve to Bog, po zagovoru naše nebeske majke Gospe od Porata i našeg svetog Vlaha, izlije svoj blagoslov. Bog te blagoslovio, živio! Bog nek blagoslovi sve vas!”

Radost i zahvalnost zbog imenovanja novog biskupa izražena je i zvonjavom crkvenih zvona na području cijele Dubrovačke biskupije, pjevanjem Te Deum-a (Tebe Boga hvalimo) u katedrali i molitvom Angelusa (Anđeo Gospodnji).

Životopis novog dubrovačkog biskupa

Roko Glasnović rođen je 2. srpnja 1978. godine u Šibeniku od oca Nikole i majke Marije rođene Palić. Osnovnu školu pohađao je u Janjevu od 1985. do 1990. i u Šibeniku od 1990. do 1993. godine. Srednju Tehničku školu pohađao je u Šibeniku od 1993. do 1997. godine. Služio je vojni rok 1997./1998.. Jednu godinu (1998.) studirao je na Pravnom fakultetu u Splitu. Pohađao je Bogoslovno sjemenište i studirao Teologiju u Splitu od 1999. do 2005. godine. Za đakona je zaređen 5. prosinca 2004., a za svećenika 2. srpnja 2005. u Šibeniku.

Pastoralnu teologiju studira na Papinskom lateranskom sveučilištu u Rimu od 2005. do 2008. godine. Nakon studija 2008. godine imenovan je župnikom župe Pohođenja Blažene Djevice Marije u Njivicama gdje ostaje godinu dana. Iste godine imenovan je Povjerenikom za pastoral braka i obitelji Šibenske biskupije. Od tada vrši i ulogu ceremonijara Šibenske biskupije. Osobnim tajnikom šibenskog biskupa imenovan je 2009. godine. Iste godine postaje i članom svećeničkog vijeća Šibenske biskupije. Članom Povjerenstva za Katolički školski centar (KŠC) i  za Katoličku osnovnu školu (KOŠ) imenovan je 2011. Član je Vijeća HBK za život i obitelj od 2012. godine. Upraviteljem župe sv. Margarite u Jadrtovcu imenovan je 2014. godine. Iste godine postaje i član Ekonomskog vijeća, a 2017. imenovan je ekonomom Šibenske biskupije, ravnateljem Katoličkog školskog centra te predstojnikom Biskupijskog ureda za škole. Upravitelj Župa sv. Petra na Kapriju i Uznesenja BDM na Žirju bio je od 2017. do 2019. godine kada postaje član zbora savjetnika Šibenske biskupije (ika; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.