Zlostavljanje: Vatikan kažnjava poljskog kardinala Henryka Gulbinowicza

Vatikan je sankcionirao još jednog kardinala, izrečene su disciplinske mjere protiv bivšeg nadbiskupa Wrocława. Više ne smije javno slaviti mise, služiti se biskupskim obilježjima i ne smije biti pokopan u katedrali: Izrečene su stroge kazne 97-godišnjem kardinalu Henryku Gulbinowiczu, trenutno drugom najstarijem kardinalu na svijetu.

Vatikan je izrekao disciplinske sankcije poljskom kardinalu Henryku Gulbinowiczu (97), koji je optuživan i za seksualno zlostavljanje djece. Bivši nadbiskup Wroclawa više ne smije javno slaviti crkvene službe niti sudjelovati u javnim događanjima, priopćila je u petak, 6. studenoga, nuncijatura Svete Stolice u Varšavi. Uz to, zabranjeno mu je korištenje biskupskih obilježja i isključena je mogućnost da nakon smrti bude pokopan u katedrali. Uz to, od kardinala Gulbinowicza tražit će se da uplati odgovarajuću svotu novca u obliku donacije za aktivnosti Zaklade Svetog Josipa, koju je osnovala Poljska biskupska konferencija za potporu aktivnostima Crkve u korist žrtava seksualnog zlostavljanja, za njihovu psihološku pomoć, ​​prevenciju i edukaciju osoba odgovornih za zaštitu maloljetnika, piše Vatican News.

U svom priopćenju Apostolska nuncijatura ne spominje nikakve posebne prijestupe koje je počinio kardinal. Rečeno je samo da je disciplinska odluka rezultat istrage optužbi izrečenih protiv Gulbinowicza i analize drugih optužbi protiv njega u prošlosti. Kardinal je ranije optuživan za uznemiravanje, homoseksualne čine i suradnju s nekadašnjom službom sigurnosti.

Optužbe za zlostavljanje u nadbiskupiji

Wroclawki pjesnik Karol Chum javno je optužio kardinala u svibnju 2019. da ga je seksualno zlostavljao kao sjemeništarca u siječnju 1990. godine, nedugo nakon njegovog 16. rođendana u Wroclawu. Chum, čije je pravo ime Przemyslaw Kowalczyk, je od rujna 1989. do siječnja 1990. godine bio član franjevačkog sjemeništa u Legnici u Šleskoj. Prema njegovim riječima, rektor ga je kao sjemeništarca poslao Gulbinowiczu po njegovu prepisku. Kad je trebao prespavati u sobi u rezidenciji nadbiskupije, kardinal ga je posjetio i zlostavljao rukom.

Trenutno drugi najstariji kardinal na svijetu

Gulbinowicz, trenutno drugi najstariji kardinal Katoličke crkve, bio je nadbiskup Wroclava od 1976. do 2004. godine. Godine 1985. papa Ivan Pavao II. (1978-2005) imenuje ga kardinalom. Rođen je 17. listopada 1923. u tada poljskom, a danas litavskom, Vilniusu. Za svećenika je zaređen 1950. godine. Od 1981. do 1983. godine je bio jedan od branitelja pokreta za slobodu i sindikata Solidarnosc. Sklonio je neistomišljenike u rezidenciji svoje biskupije i od državnog aparata sakrio 90 milijuna poljskih zlota. Solidarnosc je podigla novac sa svog bankovnog računa pod prijetnjom oduzimanja od strane tajne službe, javlja KNA.

Vatikan zatražio da kardinal Nycz istraži navode o zataškavanju

Prije samo nekoliko dana postalo je poznato da je Vatikan zatražio od kardinala Kazimierza Nycza iz Varšave da istraži navode o zataškavanju bivšeg gdanskog nadbiskupa Slawoja Leszeka Glodza (75). Navodi se se da je zanemario mjere protiv seksualnog zlostavljanja djece. U listopadu 2019. godine 16 svećenika nadbiskupije Gdansk požalilo se u zajedničkom pismu papinskom nunciju u Varšavi da je tadašnji lokalni biskup zataškavao izvješća o seksualnom zlostavljanju od strane svećenika.

Poljska Crkva je u velikoj krizi

U Poljskoj se, nakon gotovo potpune zabrane pobačaja, nastavljaju prosvjedi protiv Vlade i Crkve. U njima sudjeluju na tisuće mladih osoba koje optužuju Crkvu za intervencionizam u državne zakone. U jednom selu svećenik je prosvjednicima i policiji prijetio s pištoljem u ruci. 53-godišnji klerik je u gradu Czernikowo, u blizini Toruna u središtu zemlje, izašao iz župne kuće u srijedu navečer s oružjem u ruci, izvijestio je u četvrtak Radio Zet.

Unatoč svemu nada

Poljsku Crkvu trenutno uvijek iznova potresaju pedofilski skandali i prikrivanje zlostavljanja. Ipak, primjer sankcioniranja kardinala Gulbinowicza i nedavna smjena biskupa Edwarda Janiaka (68) iz Kalisza, optuženog da je ignorirao prijave za seksualno zlostavljanje djece koje je počinio svećenik, daju nadu žrtvama zlostavljanja i poručuju svima da je potrebno suočavanje sa zločinima, kao i jedan drugačiji pristup i stil Crkve (vatican news; domradio.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.