Zollner: Bilo je slučajeva koji su pomogli shvatiti potrebu za žurnim djelovanjem

Isusovac p. Hans Zollner, predsjednik Centra za zaštitu maloljetnika sveučilišta Gregoriana i član Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika kojeg je Franjo kreirao 2014. godine.

Zollner je kao plodove susreta o zaštiti maloljetnika u Crkvi u veljači 2019. istaknuo: preispitivanje smjernica za slučajeve zlostavljanja, užu suradnju s državnim vlastima, kao i svijest o radu na području zaštite maloljetnika uz veću dosljednost i odlučnost.

U razgovoru za Vatican News tri tjedna nakon susreta u Vatikanu dr. Zollner govori o svjedočanstvima nekih žrtava zlostavljanja i o lošim i potresnim vijestima koje su nedavno objavljene. Neke su se stvari konkretizirale, osobito u mjesnim Crkvama, odnosno na području biskupskih konferencija, čiji su se predsjednici vratili kući i, prema naznakama koje sam dobio, ne samo da su izvijestili o onom što se dogodilo i o čemu su slušali, te što su shvatili u ta 4 dana susreta, nego su također pokrenuli postupke koji se odnose na ta pitanja, na primjer, preispitivanje i obnovu smjernica. Utvrdili su još jednu razinu suradnje s državnim vlastima, usredotočili se na potrebu poticanja i na dosljedniji rad na sprečavanju zlostavljanja, rekao je p. Zollner.

To se događa na području mjesnih Crkava i to je, prema mom mišljenju, glavni plod tog susreta kojem sam se nadao, jer je cijela Crkva bila okupljena preko predstavnika biskupskih konferencija, njihovih predsjednika i vrhovnih redovničkih poglavara. Glavna je svrha toga susreta bila za cijelu Crkvu u svijetu istaknuti potrebu da se na toj temi radi dosljedno i odlučno. Osim toga, tu su i stvari koje su bile najavljene i koje predstoje, rekao je.

Najavljeno je objavljivanje smjernica za vikarijat države Vatikan. Imamo novi zakon koji se odnosi na državu Vatikan, te za sve što se tiče osude i borbe protiv tog zla . Imamo i podsjetnik kao jednu vrstu smjernica za biskupe i redovničke poglavare, kako postupati s određenim slučajevima optužbi, kako ići dalje, kome pisati i kako pripremiti dokumente. Tu su onda i druge stvari o kojima razgovaramo na nekim od raznih sastanaka koje smo već imali nakon samog susreta i na kojima govorimo o skupinama stručnjaka, o pomoći biskupskim konferencijama za izradu smjernica, tamo gdje je potrebno. Najavili smo već i druge susrete, tako da će to uskoro sigurno donijeti više konkretnih podataka, najavio je.

Još nisu formirali nijednu radnu skupinu, no „možda to nije ni bilo odmah predviđeno, jer moramo zaista dobro raspraviti o tome kakvu bi vrstu obveze imale, kakav mandat bi mogle imati, koje će to biti osobe; to ne mogu biti samo oni koji su na raspolaganju, nego to moraju biti oni stručnjaci za rad na tom području i u prvom redu ne bi to bile biskupije, nego biskupske konferencije, posebno na područjima gdje su se zbog različitih razloga do sada mučili s pripremom nacrta smjernica. Osobno sam već primio zahtjeve i pozive za radne skupine i jednom kada budu postojale, ići će u određene zemlje, tamo gdje su predsjednici biskupskih konferencija već izravno tražili njihovu pomoć“, rekao je Zollner.

Bio sam u kontaktu sa žrtvama koje su svjedočile putem audio i video snimaka ili osobno. Od onih s kojima sam bio u izravnom kontaktu, osobito tri osobe koje su svjedočile tijekom susreta u Vatikanu, čuo sam da ih se vrlo dojmilo, od načina kako su ih prihvatili svi sudionici, Sveti Otac koji ih je pozdravio na kraju svjedočenja, odnosno na kraju liturgije tijekom koje se održalo to svjedočenje, pa do cijeloga ozračja u kojem su primljeni. Bilo je to ozračje snažnih emocija, spremno primiti poruku svjedočanstva koje je u sva tri slučaja bilo vrlo teško i jasno u opisivanju onoga što se dogodilo tim žrtvama zlostavljanja od strane svećenika, kao i u poruci biskupima koja je glasila: „To je vaša odgovornost, to je ono što morate učiniti i čega se morate pridržavati. To morate učiniti na transparentan i odgovoran način“.

Zollner je ranije, u jednom drugom intervjuu, na pitanje novinara istaknuo da je bilo slučajeva koji su Crkvi “pomogli shvatiti potrebu za žurnim djelovanjem” u suočavanju sa prikrivanjem zlostavljanja od strane klera: “Mislim, primjerice, na biskupa u Kansas City – Saint Joseph, Roberta Williama Finna, koji je, nakon optužbi da je zaštitio svećenika-pedofila stavio svoj mandat u Papine ruke”, rekao je p. Hans Zollner. Sud u Kansas Cityu osudio je 2012. Finna jer nije prijavio sumnju u zlostavljanje djece, nakon što je pedofilski sadržaj pronađen u kompjutoru bivšeg svećenika iz njegove biskupije, Shawna Ratigana. Biskup je Ratigana poslao psihijatru, premjestio ga na novu dužnost i naredio mu da se kloni djece. Sud je Ratigana osudio na 50 godina zatvora, a Finna na dvije godine uvjetno. Papa Franjo je biskupa Roberta Finna nakon crkvene istrage uklonio iz biskupije, objavio je tada Tiskovni ured Svete Stolice (vatican news; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.