Zollner: Nedostaje transparentnosti i premalo je preuzimanja odgovornosti

Njemački stručnjak za prevenciju zlostavljanja Hans Zollner napustio je Papinsko povjerenstvo za zaštitu djece. Nedugo nakon objave priopćenja izjasnio se o svojim motivima: Nedostajalo je transparentnosti i premalo je preuzimanja odgovornosti.

Stručnjak za zaštitu maloljetnih osoba Hans Zollner (56) povukao se iz Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika zbog „strukturalnih i praktičnih problema“. „Tijekom mog rada za Povjerenstvo primijetio sam probleme koje hitno treba riješiti, a koji su mi onemogućili daljnji rad“, rekao je njemački isusovac u srijedu 29. ožujka. Izrazio je zabrinutost u pogledu područja usklađenosti, preuzimanja odgovornosti i transparentnosti. Na primjer, nejasni su kriteriji odabira članova povjerenstva te njihove točne uloge i zadaci.

Zollner je također utvrdio da je odgovornost Povjerenstva za financije neadekvatna. „Od najveće je važnosti da Povjerenstvo jasno pokaže kako koristi sredstva u svom radu“, rekao je isusovac. Osim toga, postoji potreba za većom transparentnošću o konkretnim procesima donošenja odluka i uredbom koja pojašnjava odnos između Povjerenstva i vatikanskog Dikasterija za nauk vjere. Papa Franjo integrirao je Povjerenstvo za zaštitu maloljetnika u taj dikasterij prošle godine u sklopu reforme Rimske kurije – reorganizacije vatikanskih ureda.

Još uvijek otvoren za razgovore s Povjerenstvom
Papa je njegovu ostavku prihvatio još 14. ožujka, objasnio je Zollner. Neposredno prije objave njegove poruke predsjednik Povjerenstva za zaštitu djece kardinal Sean O’Malley komentirao je da je Zollner zatražio povlačenje zbog obilja novih i postojećih zadataka. O’Malley je priznao i prepoznao rad isusovca u pomaganju provedbe mnogih projekata i programa papinskog Povjerenstva. Educirao je biskupe i vjerske lidere diljem svijeta, postavši ambasador za zaštitu maloljetnih osoba. Zollner će i dalje biti prisutan svojim radom na ovom području.

Teolog i ovlašteni psihoterapeut Zollner, međunarodno cijenjen stručnjak za prevenciju seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj Crkvi, bio je član Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika otkako ga je Franjo osnovao 2014. godine. Vodi Institut za zaštitu od zlostavljanja na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu. Također savjetuje biskupe i svećeničke formatore na svim kontinentima u pitanjima prevencije zlostavljanja. Od početka ovog mjeseca stručnjak radi i kao ekspert Biskupijskog odjela za zaštitu maloljetnika u Rimskoj biskupiji.

Zollner je najavio da će se usredotočiti na svoje zadatke za Rimsku biskupiju i Institut. Njegov cilj je „učiniti svijet sigurnijim mjestom za djecu i ranjive osobe kroz akademska i znanstvena nastojanja“. No, i dalje je otvoren za razgovore s Povjerenstvom za zaštitu maloljetnika (kna; ika; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.