Zollner naveo razloge napuštanja Povjerenstva za zaštitu maloljetnika

Ostavka Hansa Zollnera iz Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika izazvala je buru. Isusovac je u ponedjeljak 17. travnja na tiskovnoj konferenciji u Rimu progovorio o konkretnoj pozadini koja ga je potaknula na ovaj korak.

Crkveni stručnjak za zaštitu maloljetnih osoba Hans Zollner istaknuo je kako njegova zapažena ostavka iz Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika nije polemički čin. Zabrinut je za poboljšanje rada Povjerenstva, rekao je. Transparentnost, poštivanje pravila i precizne odgovornosti su ključni. Ako ovo troje nedostaje, postoji rizik od zlostavljanja, zloporabe i zamagljivanja u svakoj instituciji, kazao je.

Zollner je objasnio da je nekoliko puta pokušao interno i pismeno izreći svoja upozorenja, no da nije dobio nikakav odgovor. Ujedno je istaknuo da su isto Povjerenstvo protestno napustili i drugi članovi prije njega. Njihovi glasovi nisu bili dovoljno zapaženi.

Zollner je kritizirao činjenicu da je predsjednik Povjerenstva kardinal Sean O’Malley, bez konzultacija s njim, objavio priopćenje medijima o Zollnerovom odlasku na način da je ublažavao tu njegovu odluku.

Osim toga, opovrgnuo je da su problemi u Povjerenstvu počeli tek prelaskom u okrilje Dikasterija za nauk vjere. No od tada su postali još gori. Konkretno, nejasne su nadležnosti i zaduženja, između ostaloga, imenovanje novih članova nije bilo uopće transparentno niti koja je njihova točna uloga, zadatak i odgovornost. Od tada postoji i nedostatak kompetencija u važnom području kanonskog prava.

Iskustvo sa zataškavanjem slučajeva zlostavljanja uči da su jasne nadležnosti i odgovornosti izrazito bitne, rekao je Zollner. Mnogi vođe u Crkvi shvatili su koliko je važno boriti se protiv zlostavljanja, drugi to opstruiraju. Povjerenstvo za zaštitu maloljetnika bila je „briljantna ideja“ pape Franje, a samo njegovo postojanje je uspjeh. Važno je i toliko vidljivo da ne bi trebalo imati nikakve strukturne nedostatke. Crkva konačno mora pronaći odgovarajuće načine i stvoriti prostore za slušanje žrtava, zaključio je isusovac Zollner (kna; ika; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.