Zollner o zlostavljanjima: biskupi i provincijali bi trebali preuzeti odgovornost i snositi posljedice

Dugo iščekivana švicarska pilot studija o zlostavljanju u Crkvi bit će objavljena u utorak 12. rujna. Prije toga, stručnjak za prevenciju Hans Zollner u intervjuu s Jacqueline Straub za kath.ch govori o posljedicama koje treba snositi, temi zlostavljanja u Vatikanu i kodeksu ponašanja u biskupiji Chur.

Stručnjak za prevenciju Hans Zollner (56) proljetos je napustio Papinsko povjerenstvo za zaštitu maloljetnika s obrazloženjem da tamo nije bilo transparentnosti. O predstavljanju švicarske pilot studije o seksualnom zlostavljanju u utorak (12. rujna), teolog, psiholog i psihoterapeut preporučio je tamošnjim biskupima da “izvuku zaključke u vlastitom promišljanju”. U intervjuu portalu “kath.ch” također komentira kodeks ponašanja u biskupiji kath.ch iz 2022. godine.

Pater Zollner, koliko povjerenja imate u vatikanski Dikasterij za nauk vjere u sustavnoj borbi protiv seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi?

Dikasterij je ured crkveni javni tužitelj i sud za ovu vrstu zločina. Očekujem da će se zakon dosljedno primjenjivati ​​i da će se priopćiti razlozi presude. Isto tako, da će se navoditi u kojoj je fazi sudski postupak. Ni jedno ni drugo se trenutno uglavnom ne događa. Za to nemaju saznanja ni pogođeni ni optuženi. U nekim slučajevima ni biskup ne zna status postupka.

Kritizirate, dakle, nedostatak transparentnosti?

Pravne norme Crkve bile bi po sebi dovoljne, no nije razumljivo kako bi se one primjenjivale. Nemoguće je reći da Crkva ovdje ne komunicira transparentno.

Što treba promijeniti u kanonskom pravu kako bi žrtve seksualnog zlostavljanja bile ozbiljno shvaćene u postupcima?

Mora postojati pravo na informaciju i pravo da ih se čuje. To još ne postoji. Na konferenciji o ovoj temi nekoliko smo puta rekli: Ono što je normalno u drugim državnim kaznenim postupcima mora prihvatiti i Crkva.

Ali nisu sve zemlje spremne.

To je točno. Postoje različite vrste sudskih postupaka osjetljivih na traumu. Čak i tamo gdje ovaj standard postoji, on se ne provodi uvijek. Zakon i njegova primjena moraju se dalje razvijati i na državnoj razini.

Švicarska biskupija Chur izdala je kodeks ponašanja koji moraju potpisati svi službenici i radnici u Crkvi. Je li ovo dobar alat za suzbijanje zlostavljanja?

Dobra je inicijativa obratiti se svim zaposlenicima takvim kodeksom i podići njihovu svijest. Ali treba biti u iluziji da je to dovoljno. Sam kodeks ne može spriječiti zlostavljanja i zlouporabe.

Nisu svi zaposlenici Biskupije Chur potpisali kodeks ponašanja. Što mislite o tome?

Ako su ispunjeni zakonski uvjeti da papir bude obvezujući, svaka osoba u crkvenoj službi mora potpisati ovaj kodeks. Tko to ne učini, ne bi trebao više raditi u crkvenoj službi.

U Švicarskoj će u utorak (12. rujna) biti predstavljena preliminarna studija o suočavanju sa seksualnim nasiljem u Katoličkoj crkvi. Je li takva studija trebala doći prije mnogo godina?

Naravno, ovako nešto je uvijek moglo doći ranije. Mnoge točke koje su također postale očite u drugim izvješćima izaći će na vidjelo i u Švicarskoj. Švicarska neće biti iznimka.

Što preporučate biskupima uoči utorka?

Trebali bi slušati i prihvatiti ono što je rečeno. Ni pod kojim okolnostima se ne smiju miješati u znanstvene uvide. Također preporučam da preuzmu konkretne i učinkovite posljedice u vlastitom promišljanju i zatim ih priopće.

Trebaju li biskupi odstupiti čak i ako nisu počinili ili zataškavali zlostavljanja?

Odstupanje ne znači automatski da će doći do razjašnjenja i da će se proces dobro nastaviti. Ipak, potrebno je preuzeti odgovornost – čak i ako niste izravno odgovorni ni za što. Biskupi, provincijali i druge odgovorne osobe također predstavljaju svoje institucije u njihovoj povijesti. U isto vrijeme potrebno je promijeniti strukturu i mentalitet Crkve. To se ni odstupanjem ne može postići preko noći.

Kako gledate na rješavanje problema zlostavljanja u globalnoj Crkvi?

Uglavnom, optimističan sam i nadam se da će se stvari nastaviti u dobrom pravcu. Jer vidim da se puno toga dogodilo u zadnjih 20 godina.

Po čemu to uviđate?

To se vidi u podizanju svijesti i mogućnosti da se sada širom svijeta uopće može govoriti o zlostavljanju i njegovom zataškavanju. Utječu i razne pravne promjene u Crkvi. Riječ je o razvoju koji je u tijeku. Nažalost, to nije tako brzo koliko bi mnogi – uključujući i mene – željeli. Potrebno je da uslijedi još mnogo koraka (kath.ch; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.