Agata

Svetačka legenda o djevici mučenici Agati (oko 225.-250.) nudi toliko eksplicitnih scena da je malo vjerojatno da će filmska adaptacija njezina života biti prikazana na američkoj televiziji: prema predaji, Agata je bila bogata plemkinja izuzetne ljepote i živjela je u vrijeme progona kršćana u sicilijanskom gradu Catania.

Odbila je bračnu ponudu rimskog namjesnika pozivajući se na svoju vjeru. Govorilo se da ju je odbijeni obožavatelj uhitio i odveo u bordel kako bi je ondje zavodio.

Agata je ostala nepokolebljiva, a namjesnik ju je naredio mučiti: prvo su joj kliještima razderali grudi, spalili ih bakljom i na kraju odrezali. Noću se Agata pojavila u Petrovoj tamnici s melemom za liječenje rana. Nakon daljnjeg mučenja užarenim krhotinama podlegla je teškim ozljedama. Grad Catania još uvijek slavi svoju zaštitnicu trodnevnim slavljem po ulicama grada. Njezin spomendan je 5. veljače (katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.