Antonio Spadaro: Vatikan ne želi da se pristup Euharistiji koristi kao političko oružje

U Sjedinjenim Američkim Državama neki biskupi traže pritisak u vidu uskraćivanja pričesti političarima koji se ne zalažu za zakonsku zabranu pobačaja.

Vatikan je upozorio konzervativne američke biskupe da suzbiju svoj pritisak usmjeren na uskraćivanje pristupa pričesti političarima koji se ne zalažu za zakonsku zabranu abortusa, uključujući predsjednika Joea Bidena, tek drugog katolika čelnika Bijele kuće.

No unatoč tome, skupina američkih biskupa inzistira i očekuje se da će to pitanje nametnuti za raspravu a možda i na glasovanje po tom pitanju na virtualnom zasjedanju BK koje započinje sutra i koje bi moglo stvoriti brazdu između Svete Stolice i Katoličke crkve u SAD-u. O tome piše i The New York Times.

‘Križarski rat’ predvode neki biskupi čiji su prioriteti jasno usklađeni s prioritetima bivšeg predsjednika Donalda Trumpa a koji žele, diktirajući tvrdu liniju, ulogu opozicije pobačaju utvrditi kao središnju temu u katoličkoj vjeri i što po njima mora postati zakon za sve građane.

Među njima je i nadbiskup Los Angelesa José Gomez, predsjednik Američke biskupske konferencije, kojega Papa nikada nije imenovao kardinalom. “Vatikan je zabrinut da se pristup Euharistiji ne koristi kao političko oružje”, objasnio je za NYT Antonio Spadaro, direktor časopisa La Civiltà Cattolica, isusovac vrlo blizak pontifeksu. Papa Franjo je, pak, ovog mjeseca istaknuo da euharistija “nije nagrada za svece već kruh za grešnike”.

A kardinal Luis Ladaria, prefekt Kongregacije za nauk vjere, napisao je pismo američkim biskupima upozoravajući ih da bi glasanje o ovom pitanju moglo “postati izvor nesloge, a ne jedinstva biskupa i udaljiti Crkvu u Sjedinjenim Državama” (nytimes.com; kna; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.