Anzelmo Canterburyjski

Anzelmo (oko 1033.-1109.) bio je nadbiskup Canterburyja, posvađao se s engleskim kraljem i otišao u višegodišnje progonstvo za slobodu Crkve – već su ti osnovni podaci impresivni.

Ali Anzelmo je i danas poznat prvenstveno po svojim filozofskim i teološkim idejama. Utemeljitelj skolastike usudio se postaviti sasvim nova pitanja: Može li se postojanje Boga opravdati samo razumom? Zašto je Bog postao čovjekom? Zašto je Isus morao umrijeti?

Anzelmo je za vrijeme podučavanja vodio opsežne rasprave sa svojim studentima iz samostana, koje je kasnije kreativno uključio u svoje spise. Gotovo tisuću godina kasnije, Anselmove ideje još uvijek se predaju na sveučilištima.

Njegovo načelo vodilja razvilo se u moto teologije: „Vjera koja traži razumno opravdanje“. Anselmo je umro u Canterburyju 21. travnja 1109., a proglašen je svetim 1494. godine. Papa Klement XI. imenovao ga je crkvenim naučiteljem 1720. godine. Spomendan mu je 21. travnja (katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.