Austrijski biskup Elbs: I za žene otvoriti pristup zaređenim službama

Biskup iz Feldkircha Benno Elbs izjasnio se za pristup žena zaređenim službama. Prijam žena u đakonat bio bi za njega “prvi korak”, kako je objasnio u razgovoru za ORF.

U njegovoj biskupiji postoje “voditeljice župnih zajednica, organizacijske voditeljice i timovi koji zajedno vode pastoralne jedninice: žene, muškarci – svećenici kao moderatori”. Druge biskupije u Austriji također “provode ono što je u okviru kanonskog prava”, rekao je Elbs. Naravno: u istočnoj Europi ili Africi, pogled na najrazličitija “vruća pitanja” je drugačiji. Svaka odluka koja utječe na univerzalnu Crkvu je “razumno” podložna procesu velike rasprave. Ovaj proces zahtijeva vrijeme, “puno vremena i ponekad previše za nestrpljive ljude poput mene”, rekao je Elbs.

Biskup iz Feldkircha govorio je u utorak navečer u intervjuu za ORF TV emisiju “kreuz & quer”. TV dokumentarac pod nazivom “Sündige Kirche” govori o tome koje strukture unutar Katoličke crkve potiču zlostavljanje, stoji u ORF-ovoj najavi emisije. Biskup Elbs, koji je u Austrijskoj biskupskoj konferenciji odgovoran za zaštitu žrtava, izjasnio se za “dobru mješavinu žena i muškaraca u Crkvi” u pogledu prevencije. Stoga su sva relevantna tijela barem “ravnopravno” raspoređena, izvijestio je za ORF.

Prema Elbsu, više zajedničke odgovornosti sa ženama bilo bi prikladno i iz drugih razloga: “Mislim da je, ako pogledamo današnji svijet, važno da su žene i muškarci prisutni u svim područjima ljudskog života i da su ugrađeni različiti talenti, ili teološki rečeno: karizme. A to vrijedi i za službu zaređenih”, objasnio je biskup. Bilo bi “smisleno i primjereno” da se žene rede za đakonice. Na pitanje trebaju li se žene primati u druge zaređene službe Katoličke crkve, Elbs je rekao da bi i mnogi drugi biskupi odgovorili s “da” (vatican news, fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.