Benediktinac Eckerstorfer: Liturgija nikada ne smije postati ideologija

Pobornici starog misnog obreda moraju biti otvoreni za liturgiju Katoličke crkve, koja je obnovljena nakon Drugog vatikanskog koncila, ističe rektor benediktinskog učilišta Sant’Anselmo u Rimu p. Bernhard Eckerstorfer (50) u razgovoru za kath.ch

“Liturgija nikada ne smije postati ideologija”, rekao je Eckerstorfer u intervjuu za švicarski katolički portal. “Liturgija je božanski dar i trebala bi biti polazište za jedinstvo, ne za razdor”. Odredbom “Traditionis custodes” iz srpnja 2021., Papa Franjo je odredio da je “redoviti oblik” mise “jedini izraz” rimskog obreda mise.

“Liturgija je božanski dar i treba biti polazište za jedinstvo, ne za razdor”. Općenito se među mladim svećenicima pojavljuje novi klerikalizam, rekao je Eckerstorfer u intervjuu. “Bit ćeš zaređen kako bi služio svetom narodu Božjem” – ove riječi mu je prilikom ređenja za svećenika uputio biskup u njegovom matičnom samostanu u Kremsmünsteru. “Svećeništvo je uvijek služba”, naglašava austrijski benediktinac. Rektor Sant’Anselma ističe da je u Rimu iskusio crkvenu univerzalnost i katolicitet, što mijenja perspektivu. “To može biti vrlo ljekovito”, kaže.

Radost zbog sinode
Eckerstorfer s nadom gleda na trenutnu sinodu Crkve o sinodalnosti koju je pokrenuo Papa. “Ono što sinodalni proces svakako može učiniti je proširenje Crkve“, uvjeren je benediktinac. U Italiji je primijetio kako se župe upuštaju u razgovore i intenzivno raspravljaju o pitanjima vjere. “I mi benediktinci imamo dugo iskustvo sinodalnog načela: jedno od gesla svetog Benedikta je da se o važnim odlukama u samostanu treba upitati svakog člana, jer Duh Sveti često pokazuje mladima što je na stvari. Mislim da je sjajno što Papa Franjo njeguje ovaj pristup”, rekao je Eckerstorfer.

Eckerstorfer je rektor benediktinskog učilišta Sant’Anselmo u Rimu od prijelaza s 2019. na 2020. godinu. Ovo međunarodno učilište ima oko 680 studenata sa svih kontinenata i iz 70 nacija. Zajedno sa studijskim centrom i sjedištem opata primasa Gregorya Polana svjetsko su središte benediktinskog reda (vatican news; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.