Biskupica Jo Wells hvali uključivanje žena u vodstvo u Katoličkoj crkvi

Anglikanska biskupica Dorkinga, Jo Bailey Wells, zadovoljna je što se karizma žena sve više prepoznaje unutar Katoličke crkve. „Kada su žene uključene u vodeće uloge u bilo kojem obliku, to crkvu čini bogatijim, dubljim i boljim mjestom za sve“, rekla je engleski biskupica za internetski portal Crkve u Kölnu domradio.de. Nedavno je govorila Papi i kardinalima o iskustvu ređenja žena

Žene se u Anglikanskoj crkvi rede od 1995. godine, a Wells je bila jedna od prvih. Kralj Charles III pripada engleskoj matičnoj Crkvi kao njezin svjetovni vođa. Duhovni vođa, primas Engleske Crkve i počasni poglavar Anglikanske svjetske zajednice je nadbiskup Canterburyja, Justin Welby. Prema različitim podacima, Anglikanska Crkva ima između 77 i 85 milijuna vjernika u oko 500 biskupija diljem svijeta.

Anglikanska Crkva krenula je putem koji je doveo do svećeništva i episkopata za žene. „U pozadini, za nas, kao i sada za katolike, pitanje uključivanja svih krštenika u život Crkve bilo je i ostalo najveći prioritet, bez obzira na to dodjeljuju li im se određene titule ili funkcije“, objasnila je biskupica.

Wells je bila gošća govornica na Vijeću kardinala

Taj je proces trenutno vrlo aktivan u Katoličkoj crkvi. „Kada papa Franjo poziva laike, žene i muškarce kao članove Sinode, onda je to jasan znak“, rekla je Wells. Činjenica da papa Franjo ne poduzima korak zaređivanja žena „nije nužno“ kontradikcija.

Na posljednjem sastanku Papinog najvažnijeg službenog savjetodavnog tijela, Vijeća kardinala C9, početkom ovog tjedna, kardinali i Papa ponovno su raspravljali o ulozi žena u Crkvi. Wells je bila među tri gostujuće govornice.

Krajem siječnja u Rimu i Canterburyju održan je anglikansko-katolički summit pod geslom „Rastimo zajedno“ na kojem je sudjelovalo 50 biskupa obiju konfesija iz 27 zemalja. Na susretu su papa Franjo i nadbiskup Welby posebnom zajedničkom gestom ispratili svećenstvo u parovima u znak jedinstva svojih Crkava i svjedočanstva za Krista (domradio.de; kna; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.