Bonifacije

„Apostol Nijemaca” nije bio briljantan teolog, ali je bio karizmatični glasnik vjere s ogromnim organizacijskim talentom.

Winfried (oko 673.-754./5.) potjecao je iz anglosaksonske plemićke obitelji i školovao se u benediktinskim samostanima u južnoj Engleskoj. Tu je zaređen za svećenika i podučavao je gramatiku i poeziju.

Nakon neuspješnog misionarskog pokušaja među Frizima, papa Grgur II. ga je zadužio da propovijeda vjeru na kontinentu i dao mu ime „Bonifacije”. Anglosaksonac je učio iz svojih ranijih pogrešaka i, u svom drugom misionarskom pokušaju, poseban je naglasak stavio na integraciju političkog okruženja i održavanje bliskih veza s Rimom.

Bonifacije je reorganizirao i utemeljio brojne biskupije (kao što su Salzburg, Passau, Würzburg i Erfurt) te je uz pomoć svog rođaka Lioba utemeljio samostane u misijskim područjima koji su služili kao obrazovna središta. Na taj je način postavio temelj crkvenoj strukturi u današnjoj Njemačkoj.

Dana 5. lipnja 754./5. Bonifacija i druge drugove ubili su poganski Frizi blizu Dokkuma (današnja Nizozemska). Spomendan mu je 5. lipnja (katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.