Bonnemain: Naša Crkva mora postati poniznija, skromnija, poštenija, transparentnija

Novi biskup švicarske biskupije Chur, Joseph Bonnemain, smatra da je njegovoj biskupiji potrebno ozdravljenje. Chur treba “terapiju”, rekao je ovaj liječnik na dan svog biskupskog ređenja u petak, na blagdan svetog Josipa, 19. ožujka. Zareditelj je bio kurijalni kardinal Kurt Koch. Bonnemain ne želi izrađivati biskupski grb, “dovoljan je križ”, rekao je, prenosi Vatican News.

Bonnemain je inzistirao da se u višejezičnoj biskupiji Chur vjernicima obrati na nekoliko jezika. Završne riječi izrekao je na retroromanskom i talijanskom. Istaknuo je da ljudima naše crkvene strukture uopće nisu važne, nego da oni žele da budemo blizu svim ljudima. “Naša Crkva mora postati poniznija, skromnija, poštenija, transparentnija”, rekao je novi biskup. “Ništa ne postižete prijekorima – niti zabranama ili propisima.” Za njega je je važnije “motiviranje, integriranje, praćenje”. Nitko ga se ne treba “bojati”, kaže.

“Gubimo puno vremena”

Novi biskup doslovno je rekao: “Naša biskupija je bolesna i treba joj terapija. Bavimo se sobom, svojim strukturama, napetostima i sukobima. Gubimo puno vremena – i propuštamo priliku biti tu uz ljude i reći im koliko ih Bog voli”. Nije dovoljno “predstavljati nauk Crkve i Katekizam s balkona, već moramo razumjeti i podržati zabrinute ljude”. Ljudi nas “trebaju puno više na ulici”. Cilj je otkriti “kako možemo pomoći tim ljudima, kako možemo vratiti povjerenje”.

Na ređenje pozvao i tri osobe prostitutke iz Züricha

Bonnemain je priznao da mu je u novoj službi potrebna “pomoć svih” u biskupiji, rekao je 72-godišnjak. Na svoje biskupsko ređenje u petak navečer pozvao je među ograničen broj gostiju i tri osobe prostitutke iz Züricha. “Najbolja kapela je ulica”, kaže Bonnemain. Želio je ubrzo primiti te tri žene i upoznati ih u razgovoru.

Ređenje je bilo neuobičajno zbog epidemioloških mjera, a po vlastitoj želji na euharistijskom slavlju želio je uključiti više žena koje djeluju u biskupiji. Tako je jedna žena čitala Papinsku bulu o njegovom imenovanju, druga je molila litanije svih svetih, a treća izrekla riječi dobrodošlice novom biskupu. Na taj način želio je ređenje “bez klerikalizma”, najavio je ranije. Na kraju slavlja, prije nego je udijelio blagoslov okupljenima, zatražio je na koljenima blagoslov svih vjernika.

Kako bi se suočili sa skandalima seksualnih zlostavljanja u Crkvi, novi biskup zagovara veliko istraživanje, po mogućnosti na nacionalnoj razini. Kao što je to učinjeno u četvrtak u Kölnu, Bonnemain smatra da je važno imenovati tko su odgovorne osobe za povrede dužnosti i zataškavanja. “Spreman sam otvoriti sve arhive u ponedjeljak”, rekao je novi biskup.

Bonnemain ne želi izrađivati biskupski grb, “dovoljan je križ”, kaže. Inače, glede te prakse vrijedi napomenuti da biskupi prvog tisućljeća nisu imali nikakve biskupske grbove. Tek su u 12. stoljeću biskupi, uključujući i rimske, usvojili ovaj običaj i njegove feudalno-vojne korijene. Moglo bi se govoriti o ranom obliku sekularizacije (vatican news; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.