Biskup Bonny se nada oženjenim svećenicima i đakonicama

Biskupske konferencije trebale bi podnijeti prijedloge za sljedeći krug zasjedanja skupštine Sinode. U Belgiji biskupi žele raditi na reformama: Antwerpenski biskup Johan Bonny budućnost Crkve vidi kao jedinstvo u različitosti.

Za antwerpenskog biskupa Johana Bonnyja, pitanje oženjenih svećenika središnje je pitanje za raspravu o reformi u Crkvi. Cijela je Crkva u Belgiji otvorena za to, rekao je u četvrtak za domradio.de. U svakoj biskupiji u zemlji već postoji nekoliko oženjenih svećenika iz istočnih Katoličkih Crkava. „Teško je razumjeti zašto netko tko dolazi iz Ukrajine, Rumunjske ili Sirije i rođen je i studirao ovdje može biti zaređen kao oženjen muškarac, dok rimokatolički svećenik ne može biti oženjen“, rekao je Bonny.

U svojim povratnim informacijama za drugu sesiju, belgijski biskupi također žele promicati ređenje žena za đakonice: „Cijeli Božji narod u Belgiji razmišlja o tome. Mi kao biskupi želimo to donijeti u Rim zajedno s vjernicima.“ Prema Bonnynom mišljenju, Crkva ne može još dugo čekati na promjene. Očekivanja i potreba za drugačijim stilom crkvenog vodstva vrlo su veliki: „Sinodalnost je u osnovi ideja zajedništva, kako bismo zajedno išli naprijed. Riječ je o jedinstvu u različitosti, o Crkvi kao zajednici, obitelji, Božjem narodu, jedinstvu u različitosti.“ Prema biskupovim riječima, to će biti najvažnija točka svjetske sinode na jesen. Bonny ne vidi opasnost od raskola Crkve. Nitko, pa ni biskupi u Njemačkoj to ne žele.

Sve biskupske konferencije dužne su do sredine svibnja Tajništvu Sinode dostaviti dokument od najviše osam stranica za drugo zasjedanje Sinode u listopadu, na temelju međuizvješća prvog zasjedanja. Cilj je dati prijedloge kako Crkva može bolje i sinodalno ispunjavati svoju misijsku zadaću (katholisch.de; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.