Concilium na hrvatskom 2010.-2018.

Od veljače 2010. izdavačka kuća Ex libris iz Rijeke i Synopsis iz Sarajeva pokrenuli su izdavanje međunarodnog teološkog časopisa Concilium na hrvatskom jeziku. 

Concilium je zacijelo najpoznatiji teološki časopis na svijetu. Ideja o međunarodnom teološko-znanstvenom časopisu zaživjela je 1962. godine, kada su poziv nizozemskog izdavača Paula Branda prihvatila trojica poznatih teologa s Drugog vatikanskog koncila – Karl Rahner, Edward Schillebeeckx i Hans Küng. Namjera im je bila da duh Koncila približe širem čitateljstvu. Kasnije im se kao suradnici pridružuju i drugi najpoznatiji teolozi onog doba, kao Ratzinger, Cognar, Chenu, Metz, von Balthasar, Kasper i dr.

Prvi broj je izašao 1965., a časopis je kroz svoju povijest obrađivao najintrigantnije teološke teme, kao što su vjerske slobode, ekumenizam, dogme, evolucija, uloga žene, homoseksualnost i sl., dok su autori redovito bili među najpoznatijim svjetskim teolozima.

Do 2010. je Concilium izlazio na pet jezika: engleskom, njemačkom, talijanskom, španjolskom i portugalskom. Ljudi iz riječkog ExLibrisa potrudili su se tada kako bi stvorili hrvatsko izdanje i ono je od veljače 2010. izlazilo istovremeno s izdanjima na ostalim jezicima. Objavljivano je pet brojeva godišnje, na 150 stranica u formatu 14×20 cm, po pretplatničkoj godišnjoj cijeni od 300 kn za svih 5 brojeva (90 kn po pojedinačno). Teme brojeva u 2010. godini bile su: Službe u Crkvi danas (veljača), Biblija kao riječ Božja (travanj), Prirodni zakon (lipanj), Ateizam (listopad), te Oceanija i njezine domorodačke religije (prosinac 2010. godine).

Pretplatnici hrvatskog Conciliuma imali su 50% popusta na ostala izdanja Ex Librisa, što je vrijedno budući da je ExLibris do sada izdao nekoliko izvrsnih teoloških djela.

U reviji franjevaca Bosne Srebrene Jukić ocijenjeno je da je ‘časopis Concilium potreban Crkvi na našim prostorima, ali i društvu, jer on svojim tekstovima i svojim pristupom želi doprinijeti dijalogu Crkve i društva, međureligijskom i međukonfesionalnom dijalogu, ali da isto tako želi udovoljiti potrebi konkretnog čovjeka koji se pita o potrebi i smislu vjere u današnjem svijetu’.

Nakon osam godina redovnog objavljivanja na hrvatskom jeziku dvije izdavačke kuće (Ex libris, Rijeka i Synopsis, Sarajevo) odlučile su 2018. godine zbog manjka zainteresirane publike i pretplatnika te nedostatka financijskih sredstava ugasiti projekt. 

‘To povezivanje se ogledalo i u tome što je nekolicina hrvatskih teologa i intelektualaca od 2010. do 2018. godine objavila svoje tekstove na svim jezicima na kojima se Concilium objavljuje, čemu je teološki svijet stekao barem mali uvid u strujanja na teološkoj sceni na našim prostorima. I po tome je Concilium jedinstven na našim prostorima’, zaključuju (responder; novosti).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.