Covid, izmijenjen obred pepeljanja

Kongregacija za bogoštovlje objavila je bilješku u kojoj se preciziraju postupci koje svećenici imaju slijediti tijekom slavlja Pepelnice kojom započinje korizma: obavezna zaštitna maska ​​a formula se izgovara samo jednom za sve.

Izvanredna zdravstvena situacija uzrokovana koronavirusom i dalje zahtijeva niz opreza kojih se treba pridržavati i u liturgijskom kontekstu. Glede početka ovogodišnje korizme, u srijedu 17. veljače, Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata obznanila je odredbe koje će predsjedatelji morati slijediti u obredu posipanja pepelom.

Nakon što blagoslovi pepeo i poškropi ga blagoslovljenom vodom, svećenik se – navodi se u bilješci – obraća prisutnima recitirajući “jednom za sve formulu iz Rimskog misala: Obratite se i vjerujte Evanđelju, ili: Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah vratiti”.

Zatim – nastavlja bilješka – “svećenik dezinficira ruke te stavlja zaštitnu masku za nos i usta, a potom posipa pepeo po onima koji mu se približe ili, ako je prikladno, sam prilazi onima koji stoje na svom mjestu”. Svećenik, tako: “uzima pepeo i pusti ga da svakome padne na glavu, ne izgovarajući ništa” (vatican news; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.