Dominicus Meier: Crkva se ne svodi samo na liturgiju svečane mise

Prije gotovo dva tjedna pomoćni biskup Paderborna Dominicus Meier imenovan je novim biskupom ordinarijem u Osnabrücku. Meier je sada komentirao zašto je razmišljao o mogućem odbijanju izbora.

Imenovani biskup Osnabrücka Dominicus Meier upozorio je na jednostrano gledanje na djelovanje Crkve. „Crkva se ne svodi samo na liturgiju svečane mise“, rekao je Meier u intervjuu objavljenom u utorak 11. lipnja za portal Aussicht Online. Unatoč smanjenju crkvene infrastrukture, Crkva ostaje prisutna u društvu na mnoge načine, rekao je novi biskup Osnabrücka. Pritom misli na crkvene škole, karitativne ustanove i razne oblike crkvenog angažmana. Što se tiče liturgije, Meier je rekao: „Istina je da je Euharistija izvor i vrhunac, središte svega.“ Za slavljenje svete mise potrebni su svećenici, ali sve druge oblike naviještanja Božje riječi mogu preuzeti drugi angažirani ljudi. „Naš strah da će se sve pogoršati često nas sprječava da isprobamo nove stvari.“ Međutim, prethodni biskup Osnabrücka, Franz-Josef Bode, to je ipak učinio, dopuštajući primjerice da žene i muškarce krste, a da nisu zaređeni za svećenike.

Unutar Crkve i izvan nje, vrlo je važno razgovarati jedni s drugima, nastavio je Meier. Tada bi se barijere mogle srušiti, na primjer s obzirom na proces reforme Vatikana i njemačkog Sinodalnog puta. „Kad se govori o sadržaju, nešto se mijenja, kao što ste primijetili. Na primjer, kada je riječ o blagoslovu homoseksualaca.“ Isto vrijedi i za ekumenizam, ali i unutar Crkve. „Razmišljat ćemo više izvan okvira“, vjeruje Meier. Predano kršćanstvo ne staje na vlastitom crkvenom tornju.

„Nisam više najmlađi“

Budući da pripada benediktinskom redu, poznaje tradiciju zajedničkog odlučivanja u Crkvi, rekao je Meier. U samostanu zajednica raspravlja o važnim pitanjima i potom glasa. „Ako se dvije trećine zajednice ne slažu, pitanje je zatvoreno.“ Kao opat morao je pomno pratiti smjer u kojem ide rasprava. Po riječima imenovanog biskupa, želio bi nastaviti ovu kulturu razgovora u biskupiji Osnabrück. „U jednom trenutku, naravno, mora se donijeti odluka.“ Jedna od prvih stanica pri upoznavanju njegove nove biskupije nakon inauguracije 8. rujna vjerojatno će biti Istočnofrizijski otoci, koji su bili dio teritorija biskupije. „Puno toga često počinje od biskupije, ja bih pak volio početi daleko.“

Meier je u intervjuu priznao da ga je njegova poodmakla dob natjerala da razmisli o tome da možda ne prihvati izbor za biskupa Osnabrücka. „Nisam više najmlađi“. Pitao se može li se „još deset godina baviti nečim sasvim novim“, rekao je 64-godišnjak. U njegovim je promišljanjima ulogu imala i činjenica da je svjesno postao redovnik, a ne dijecezanski svećenik. „Tek otkako sam 2015. godine postao pomoćni biskup, imam više posla u jednoj biskupiji. Iz njegove perspektive samostan i biskupija su različiti svjetovi. „Zato su mi potrebna mjesta poput moje terase, gdje navečer sjedim i ne radim ništa.“ Kad je ugledao veliku biskupsku kuću u Osnabrücku, prvo je bio šokiran. Još ne zna kako će tamo živjeti u budućnosti, kaže Meier. Kao pomoćni biskup Paderborna trenutno živi samo u malom stanu s nekoliko komada namještaja.

U privatnom životu važno mu je da ima dobre prijatelje. „Ovo je par koji poznajem iz vremena studija u Salzburgu“, kaže pomoćni biskup. Također ima dobrog prijatelja na sjevernofrizijskom otoku koji živi „izvan crkvenih veza“. „Kad odem tamo na odmor, doručkujemo zajedno. Onda svatko radi svoje tijekom dana. Najbolje je kuhati zajedno navečer.“ Meier je krajem svibnja imenovan novim biskupom Osnabrücka. Od 2001. do 2013. benediktinac i profesor kanonskog prava bio je opat opatije Königsmünster u Meschedeu. Godine 2015. imenovan je pomoćnim biskupom u nadbiskupiji Paderborn. Od 2021. Meier je član Apostolske signature, najvišeg crkvenog sudam (katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.