Andrea Tornielli: Dosje protiv Pape i kriza američke Crkve

Neki biskupi Sjedinjenih Američkih Država izražavaju solidarnost s bivšim nuncijem Carlom Marija Viganòom koji je zatražio ostavku Pape Franje. Gänswein poriče da je Benedikt XVI. potvrdio izvještaj.

Andrea Tornielli

«Oni koji su smislili i vodili ovu operaciju s ciljem svrgavanja Franje s Petrove stolice nisu shvatili da bi takav napad uključivao njegova dva prethodnika». Tako Massimo Faggioli, redoviti profesor teologije i religijskih studija sa Villanova University u Philadelphiji, pojašnjava što se dogodilo proteklog vikenda: jednoglasno objavljivanje izvještaja kojeg je napisao bivši nuncij Carlo Maria Viganò u jednoglasnom izdanju anti-papinske medijske mreže. Dokument koji završava gromoglasnim zahtjevom za ostavkom trenutnog Pape zbog toga što je “pokrivao” starog kardinala Theodorea McCarricka, zlostavljača mladih svećenika i bogoslova, kojeg je sam Franjo izbacio iz kardinalskog kolegija u srpnju, nakon što je stigla vjerodostojna prijava za zlostavljanje jednog maloljetnika. «Zahtjev za njegovom ostavkom – objašnjava Faggioli – pokazuje stanje jasne oporbe protiv Franje, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama: konzervativniji rub se čini toliko očajnim da prihvaća rizik narušavanja sjećanja na Ivana Pavla II. te prije svega i uključivanje Benedikta XVI.».

Viganò i uloga Ratzingera

Viganò zapravo tvrdi da je 2009. ili 2010. Benedikt XVI. potajno sankcionirao McCarricka. Ako bivši nuncij govori istinu, papa Ratzinger bi znao za optužbe protiv tada već umirovljenog kardinala te bi ga odlučio sankcionirati ali bez davanja vijesti o tim sankcijama ili ograničenjima. Činjenice, međutim, pokazuju da McCarrick, unatoč navodnoj sankciji, nije živio povučen život i u trinaest mjeseci tri je puta dolazio u Rim, u Vatikan, susrećući upravo Papu koji bi ga kao sankcionirao. Sastanci – koji su također dokumentirani u vatikanskim dnevnim biltenima – održali su se u siječnju i travnju 2012., a zatim u veljači 2013. Ako je Benedikt znao i sankcionirao američkog kardinala, informacije koje je dobio ne bi trebale biti toliko očite, utemeljene i ozbiljne za predviđanje, umjesto toga, javne sankcije. I u više se navrata i sam Viganò, kao nuncij u SAD-u, pojavio kako se smiješi uz navodnog “sankcioniranog” zlostavljača McCarricka, ne pokazujući zabrinutost niti pokazujući znakove ogorčenja kao danas dok traži ostavku prvog Pape koji je McCarricka teško sankcionirao.

Gänswein negira

Čak je i medijska mreža – sa svojim talijanskim i američkim izdancima – koja je surađivala s Viganòom u izradi dokumenta te ga potaknula da objavi svoje optužbe tijekom Franjinog putovanja u Irsku, tražila sponzorstvo Benedikta XVI. To je za New York Times rekao Timothy Busch, konzervativni odvjetnik, jedan od administratora televizijske mreže Eternal Word Television Network (EWTN), koji je prije dva tjedna dobio – zajedno s ostalim novinarima i predstavnicima konzervativnog katoličkog svijeta – Viganòov dosje. Busch je za američki New York Times rekao da su mu «odgovorni za objavu osobno zagarantirali da je Papa emeritus Benedikt XVI. potvrdio priču nadbiskupa Viganòa». Tu vijest, međutim, demantira privatni tajnik Josepha Ratzingera, nadbiskup Georg Gänswein koji je novinarima rekao: «Snažno potvrđujem: to su lažne vijesti, laž!», dodajući da Papa emeritus nije komentirao dosje niti će to učiniti.

Američki potres

U međuvremenu, Crkva u Sjedinjenim Državama je u previranju. Kardinal Daniel Di Nardo, predsjednik biskupske konferencije, nada se da će pitanja postavljena u izvješću dobiti odgovore i ponavlja svoj zahtjev za apostolskom vizitacijom američke Crkve. Pristižu i razne potvrde poštovanja prema Viganòu, u nekim slučajevima zajedno sa zahtjevom za istragu u izvješću. Zanimljivo je da postoji skupina američkih pastira koji, suočeni s takvim frontalnim napadom koji se dogodio na dan kada je Franjo slavio Svjetski dan obitelji, ni na koji način ne pokazuju bliskost s Papom, već umjesto toga izražavaju trenutnu solidarnost sa njegovim optužiteljem koji od njega traži ostavku. Nadbiskup Philadelphije Charles Chaput izjavio je da «nije poznavao» elemenate koji bi mu omogućili da komentira istinitost optužbi bivšeg nuncija, no želio bi nas upoznati sa svojim pozitivnim mišljenjem o njegovu radu kao apostolskog nuncija «kojeg je karakterizirao integritet prema Crkvi». Biskup Madisona Robert Morlino izrazio je razočaranje zbog Papine odluke da ne odgovori i skepticizam u sposobnosti medija da dosje analiziraju s «profesionalnom zrelošću». I on je želio iskazati svoje osobno poštovanje prema Viganòu definirajući da su «optužbe stvarne i konkretne» i potvrđujući nužnost istrage. Thomas Olmsted, biskup Phoenixa, rekao je da nema izravno znanje o činjenicama, ali Viganòa opisuje kao osobu dostojnu povjerenja i traži da se istraže njegovi navodi. Na isto poziva biskup teksaškog grada Tylera Joseph Strickland, koji je, govoreći «kao pastir» vjernicima, rekao da vjeruje da su optužbe vjerodostojne i naložio svojim svećenicima da ovu njegovu izjavu uključe u nedjeljne mise te da je objave na web stranicama i profilima društvenih medija župa.

«Para-šizmatički mentalitet»

«Čini se da neki američki biskupi – kaže profesor Faggioli – imaju para-šizmatički mentalitet. Za njih Papa ne postoji. Oni su pod tolikim pritiskom laika i njihovih svećenika zbog skandala zlostavljanja da se boje da će biti napadnuti na ulici. Stoga sada – nastavlja znanstvenik – prebacuju svu odgovornost na Vatikan da se predstave kao oni koji traže pravdu i istinu. Podržavaju Viganòov zahtjev, nadajući se da će naštetiti Franji, a da i ne slute da će još više naštetiti Ivanu Pavlu II. i Benediktu XVI.» (la stampa; fratellanza.net).

Andrea Tornielli glavni je urednik news portala Vatican News i drugih medija Svete Stolice. Tornielli je ovaj tekst Il dossier contro il Papa e la crisi della Chiesa americana objavio 29. kolovoza 2018., četiri dana nakon Viganòova napada na papu Franju istovremeno lansiranog s nekih američkih medija (Lifesitenews, EWTN: Catholic News Agency, National Catholic Register…) i nekih talijanskih konzervatinih blogova. Upravo o tim “medijsko-političkim krugovima” Tornielli i Gianni Valente detaljno pišu u knjizi Il giorno del giudizio (288 str.). Valente je novinar na Agenzia Fides a papu Franju poznaje još iz doba dok je Bergoglio bio nadbiskup Buenos Airesa. Napisao je njegov životopis Franjo, papa s kraja svijeta (hrv. KS, 2013, 80 str.)

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.