Poljski nadbiskup Dzięga umirovljen nakon kritike oko postupanja sa slučajem zlostavljanja

Nakon kritika oko slučaja zlostavljanja u njegovoj nadbiskupiji, nadbiskup Andrzej Dzięga zatražio je odricanje od službe pastoralnog upravljanja nadbiskupijom Szczecin-Kamien u Poljskoj. Papa Franjo prihvatio je njegovo odstupanje, objavio je u subotu 24. veljače Tiskovni ured Svete Stolice, prenosi KNA.

„Papa Franjo prihvatio je odricanje od pastoralne službe nadbiskupa Andrzeja Dzięge na službi nadbiskupa metropolita Szczecina-Kamieńa“, objavila je apostolska nuncijatura u Poljskoj. U kratkom priopćenju izviješteno je da je Sveti Otac za privremenog apostolskog upravitelja „sede vacante“ imenovao biskupa Koszalin-Kołobrzega mons. Zbigniewa Zielińskog.

U priopćenju nuncijature prvotno nisu bili navedeni razlozi umirovljenja, no sa 71 godinom nadbiskup Dzięga još nije dosegao uobičajenu dobnu granicu od 75 godina za odricanje od aktivne biskupske službe upravljanja.

Od kraja 2020. u Poljskoj su na naslovnice dospjele razne optužbe za zataškavanje. Slučaj svećenika iz zapadne poljske nadbiskupije Szczecin-Kamien posebno je izazvao bijes. Jedan svećenik je početkom 1990-ih zlostavljao četiri dječaka u školi.

Prema optužbi, Crkva je za to znala od 1995., ali protiv njega nije ništa poduzela. Optuženi je preminuo početkom 2021. nakon borbe s rakom u 58. godini života.

Dzięga je u pismu svećenicima nakon prihvaćanja odreknuća kao razlog naveo „narušeno zdravlje“, no Apostolska nuncijatura u Poljskoj objavila je potom istinite razloge zbog kojih je papa Franjo prihvatio ostavku Andrzeja Dziegea, nadbiskupa Szczecin-Kamiena. Na mrežnoj stranici Apostolske nuncijature u Varšavi navedeno je da je istraga Svete Stolice otkrila nedosljednosti u „upravljanju biskupijom, posebno nemar spomenut u papinskom pismu „Vox estis lux mundi“. To je papinski motuproprij iz 2019. godine koji sadrži upute za postupanje u slučaju seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi (kna; ika; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.