Biskup Fazekas: Važno je da naši vjernici znaju da u Crkvi mogu uvijek izreći svoje mišljenje

Prije tri mjeseca, 11. studenoga 2023., za biskupa je u katedrali svete Terezije Avilske u Subotici zaređen mons. Ferenc Fazekas. U godini u kojoj slavi svoju 40. obljetnicu svećenstva (1984.-2024.), biskup Fazekas za Vatican News govori o svojoj Subotičkoj biskupiji, sinodalnosti, izazovima i nadama. S njim je o tome i povezanim temama razgovarala Antea Marinović

„Naš papa Franjo želi sve nas probuditi da u svojoj komotnosti ne zaboravimo ispuniti Isusovu zapovijed: ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe“, ističe u razgovoru subotički biskup, dodajući da su „te ljubavi svakako najviše potrebni siromasi, odbačeni od društva, oni koji žive na rubovima civilizacije, u bijedi, gladovanju. Oni su prvenstveno povlašteni da im se navijesti Evanđelje i da im pružimo svoju pomoć, riječi utjehe, da ih dragi Bog nije odbacio nego da ih ljubi“.

Glede poslanja u zemlji u kojoj su katolici manjina, biskup Fazekas podsjeća da su u povijesti „jedinstvo, autentičnost i ustrajnost manjine uvijek bili to što je dojmilo većinu“, izražavajući nadu „da će to biti i u našem slučaju“.

„Valja nam se čuvati od klerikalizacije laika“, upozorava. S druge strane, ističe je da već i sada imaju u biskupiji „u dosta velikom broju laike, koji su uključeni u pastoralnu službu: katehete, zborovođe, djelatnici u administraciji, predvoditelji na molitvenim susretima, predavači na raznim područjima teologije, ravnatelji u crkvenim ustanovama…“ Dodaje da ih je „dakako neophodno i dalje uključivati i dati im više prostora u dušobrižničkoj službi. Svjesni smo da tu trebamo biti otvoreni, potrebno je međusobno razumijevanje i uvažavanje između laika i svećenika. U budućnosti ćemo morati svakako povjeriti vodstvo neke župe nekoj vjernici ili vjerniku laiku, koji bi bili pogodni za to poslanje, uključujući ih kao predvoditelje u nekim obredima“.

U svezi trenutne Sinode o sinodalnosti (2021.-2024.), subotički pastir ističe da je „dobra većina naših vjernika, kada su čuli za sinodalnost i otvorenost Crkve da posluša svakog vjernika, bila radosna“. U njegovoj su se biskupiji u tom procesu vjernici priključili slobodno iznoseći svoje sugestije. „Zbog toga je važno da naši vjernici znaju da u Crkvi mogu uvijek izreći svoje mišljenje. Mislim da je to dobar početak te da i nakon Sinode treba nastaviti organizirati takozvane okrugle stolove u župnim zajednicama pod vodstvom svojih pastira“, kazao je između ostaloga za Vatican News subotički biskup (vatican news; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.