Fokolari imaju novu predsjednicu

Sve do smrti 2008. godine Chiara Lubich bila je na čelu fokolara, više od 60 godina. Nakon što je njezina nasljednica Maria Voce zbog starosti dala ostavku, fokolari su sada dobili svoju treću predsjednicu – po prvi puta netalijanku. Nova predsjednica, koja je prema statutu pokreta uvijek žena, vodit će pokret narednih šest godina.

Pedesetosmogodišnja Margaret Karram nova je predsjednica fokolara. Izabrana je u nedjelju na generalnoj skupštini koja se, kako javljaju iz pokreta, odvijala online zbog korona krize. Karram potječe iz Izraela i prva je netalijanka na čelu ovog katoličkog pokreta osnovanog 1943. godine. Naslijedila je Mariu Voce (83) koja je dala ostavku zbog starosti. Ona je vodila fokolare od 2008. nakon što je umrla osnivačica Chiara Lubich. Nova predsjednica, koja je prema statutu pokreta uvijek žena, vodit će pokret narednih šest godina. Njen izbor je odobrio i Dikasterij za laike, obitelj i život.

Karram je rođena u Haifi (Izrael), a završila je studij prava na Hebrew University of Los Angeles (SAD). Bila je na različitim odgovornim funkcijama fokolara u Los Angelesu i Jeruzalemu. Uz to je radila u različitim komisijama i organizacijama za promicanje dijaloga među trima monoteističkim religijama pri udruženju katoličkih zajednica Svete zemlje i ICCI-a (Interreligious Coordinating Council in Israel). Radila je 14 godina u talijanskom generalnom konzulatu u Jeruzalemu. Od 2014 Karram djeluje u međunarodnom centru fokolara kao savjetnica za Italiju i Albaniju te je suodgovorna za dijalog među crkvenim pokretima i novim katoličkim zajednicama. Govori arapski, hebrejski, talijanski i engleski jezik.

Pokret fokolara (također Djelo Marijino) spada u novije duhovne zajednice. Rasprostranjen je u 180 zemalja svijeta. Cilj im je unijeti  i ojačati duh jedinstva i bratstva u Crkvu i društvo te u sve pore ljudskog života. Pored zauzetosti u ekumeni, pokret je angažiran između ostalog i oko dijaloga religija, mira i socijalne pravednosti. U svijetu je trenutno okruglo 140 000 članova, a prema procjenama oko dva milijuna ljudi ih na različite načine podržava. 2015. godine otvorena je postupak za proglašenje svetom njihove utemeljiteljice Chiare Lubich (fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.