Papa Franjo će sudjelovati na zasjedanju G7 o umjetnoj inteligenciji

Papa Franjo će sudjelovati na sastanku G7 pod vodstvom Italije koji će se održati od 13. do 15. lipnja u Borgo Egnazia, Apulija. Potvrdio je to Tiskovni ured Svete Stolice nakon najave talijanske premijerke Giorgie Meloni koja je u videu navela da će Papa govoriti na zasjedanju posvećenom umjetnoj inteligenciji otvorenom za zemlje nečlanice, izvijestio je 26. travnja Vatican News.

Ovo je prvi put, precizirala je premijerka Giorgia Meloni, da će jedan Papa biti prisutan na sastanku s poglavarima skupine, u kojoj su još SAD, Kanada, Francuska, Velika Britanija, Njemačka i Japan.

„Od srca zahvaljujem Svetom Ocu što je prihvatio poziv Italije. Njegova nazočnost daje prestiž našoj naciji i cijeloj skupini G7“, izvjavila je Meloni, istaknuvši kako talijanska vlada namjerava povećati doprinos koji Sveta Stolica daje na temu umjetne inteligencije, posebno s „Rome call for AI ethics 2020“, koji promiče Papinska akademija za život, na putu „koji vodi konkretnoj primjeni koncepta algoretike, odnosno davanju etike algoritmima“.

„Uvjerena sam – dodala je – da će Papina prisutnost dati odlučujući doprinos definiranju regulatornog, etičkog i kulturnog okvira za umjetnu inteligenciju, jer će se na ovom terenu, u sadašnjosti i budućnosti ove tehnologije, mjeriti naša sposobnost, sposobnost međunarodne zajednice da učini ono na što je drugi papa, sveti Ivan Pavao II., podsjetio u svom poznatom govoru u Ujedinjenim narodima 2. listopada 1979.“ „Politička, nacionalna i međunarodna aktivnost dolazi od čovjeka, ona se ostvaruje kroz čovjeka i služi čovjeku“, objasnila je dalje Meloni.

Umjetna će inteligencija, dodala je, „biti najveći antropološki izazov ovog doba“, „tehnologija koja može stvoriti velike mogućnosti, ali koja također nosi sa sobom goleme rizike, kao i neizbježan utjecaj na globalnu ravnotežu“. „Naše je opredjeljenje“, naglasila je, „razviti mehanizme upravljanja kako bismo osigurali da umjetna inteligencija bude usmjerena na čovjeka i da je on kontrolira, to jest da u središtu drži osobu i da osobu ima kao krajnji cilj“, kazala je Meloni (vatican news; ika; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.