Papa Franjo imenovao Petra Rajiča apostolskim nuncijem u Italiji i San Marinu

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je u ponedjeljak 11. ožujka 2024. da je papa Franjo imenovao Petra Antuna Rajiča apostolskim nuncijem u Talijanskoj Republici i Republici San Marinu.

Nadbiskup Rajič na službi nuncija u Italiji i San Marinu naslijedio je kardinala Paula Emila Tscherriga, kojega je Sveti Otac nedavno imenovao članom Dikasterija za kauze svetaca.

Petar Antun Rajič rođen je hrvatskoj obitelji u Torontu 1959. godine, od oca Liberana i Dominike rođ. Mustapić. Za prezbitera je zaređen na svetkovinu sv. Petra i Pavla 1987. godine, na naslov Trebinjsko-mrkanske biskupije. Nakon što je dvije godine (1987. – 1989.) djelovao kao župni vikar u Torontu, otišao je u Rim gdje je (1989. – 1991.) boravio u Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima. U Rimu je pohađao Papinsku akademiju za spremanje diplomata. Na Papinskom lateranskom sveučilištu stekao je doktorat iz područja kanonskog prava 1993. godine. Iste godine stupio je u diplomatsku službu Svete Stolice.

Osim engleskoga i hrvatskoga nuncij Rajič govori francuski, talijanski, španjolski jezik. Obnašao je službu tajnika u papinskim predstavništvima u Iranu (1993. – 1996.) te Litvi, Estoniji i Latviji (1996. – 1998.). Također je bio tajnik zamjenika Državnoga tajnika Svete Stolice mons. Giovannija Battiste Rea. Od 2003. je kao komornik ili dvorski prelat u Prefekturi Papinskoga doma sudjelovao u organizaciji općih i privatnih audijencija Svetog Oca.

Papa Benedikt XVI. ga je 2. prosinca 2009. imenovao naslovnim nadbiskupom Sarsenteruma i apostolskim nuncijem u Državi Kuvajtu, Kraljevini Bahreinu i Državi Kataru te istodobno apostolskim predstavnikom na Arapskom poluotoku. Za biskupa ga je 23. siječnja 2010. u mostarskoj katedrali Majke Crkve i Kraljice svijeta zaredio tadašnji državni tajnik Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone.

Papa Franjo ga je 27. ožujka 2010. imenovao apostolskim nuncijem u Republici Jemenu te u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Dana 15. lipnja 2015. imenovao ga je apostolskim nuncijem u Republici Angoli i Demokratskoj Republici Svetom Tomi i Prinsipeu. Do imenovanja nuncijem u Italiji i San Marinu je od 15. lipnja 2019. bio apostolski nuncij u Republici Litvi, a od 6. kolovoza iste godine i u Republici Estoniji i Republici Latviji (vatican news; ika; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.