Papa Franjo: Teologija je nezaobilazna u multikulturalnom svijetu

Epohalne promjene u sve više multietničkim i sve mobilnijim društvima sve su veći izazov za znanstvenu teologiju koja je važnija nego ikad, istaknuo je papa Franjo u govoru članovima Međunarodne mreže društava za katoličku teologiju (INSeCT) koje je primio u petak 10. svibnja u Vatikanu, izvijestili su Vatican News i KNA.

Papa je naglasio da znanstveni i tehnički napredak, uključujući umjetnu inteligenciju, predstavlja izazov i znanstvenoj teologiji. Radi se o tome da nastojimo doći do zajedničkog razumijevanja onoga što znači biti čovjek, kao i o tome koji aspekti čovječanstva imaju božansko podrijetlo te se stoga ne mogu reducirati. U tom pogledu teologija mora pratiti prirodne znanosti i druge discipline. Teologija može pomoći da se različite kulture ne sukobljavaju, nego da pronalaze dijalog i sklad.

Unutar Crkve teolozi i teologinje su svojevrsni izviđači, objasnio je Papa. Oni imaju zadatak pronaći prave putove za inkulturaciju vjere. Budući da je tradicija živa, teologija mora promicati poruku evanđelja u svakoj zemlji i u svakoj kulturi.

Kao disciplina koja se bavi ljudskim postojanjem, svjetlo teologije mora osvijetliti sve stvarnosti koje istražuju druge znanosti, nastavio je Papa. Interdisciplinarni pristup stoga nije samo hir, već spada u samu srž teološke znanosti.

Međunarodnu mrežu društava za katoličku teologiju (International Network of Societies for Catholic Theology, INSeCT) utemeljio je 1996. tübingenski teolog Peter Hünermann. Danas uključuje više od 20 teoloških udruženja na svim kontinentima. Europu predstavlja Europsko društvo za katoličku teologiju (vatican news; kna; ika; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.