Generalna tajnica DBK ‘vrlo uvjerena’ u ređenje žena za đakonice

Hoće li se u Katoličkoj crkvi i ženama omogućiti pristup đakonatu? Generalna tajnica Njemačke biskupske konferencije Beate Gilles je “vrlo uvjerena” da će se to dogoditi. Smatra da neće biti isključene ni svećenice. S druge strane, brine je stanje u nadbiskupiji Köln.

Glavna tajnica Njemačke biskupske konferencije (DBK), Beate Gilles, “vrlo je uvjerena” da će u Katoličkoj crkvi đakonat biti otvoren i za žene. Ali još uvijek postoji “dug put” do svećeništva, rekla je Gilles u utorak bonskom General-Anzeiger-u. To je zato što ovo drugo pitanje nije tako izraženo u mnogim dijelovima svijeta kao u Njemačkoj.

Gilles je također naglasila da je pitanje svećeništva za žene s njezina stajališta još uvijek otvoreno. Protivnici svećenica više puta ističu da je Papa Ivan Pavao II. konačno isključio njihovo svećeničko ređenje za Katoličku crkvu. Gilles je rekla: “Pitanja će se i dalje postavljati. Rasprava će se nastaviti. I bio bi važan signal za mnoge žene ako se ova rasprava održi živom”.

“Jako sam zabrinuta za Köln”

Glede situacije u nadbiskupiji Köln, generalna tajnica je rekla: “Jako sam zabrinuta za Köln”. Ne mogu se dovoljno dobro procijeniti specifični problemi iz daljine, no stječe se dojam da je “u pitanju interakcija raznih odgovornih osoba u biskupiji”.

Mnogi su se ljudi osjećali povrijeđenima događajima u nadbiskupiji, nastavila je Gilles. Ljudima je nedostajalo prilike da Crkvi kažu što ih muči. “Bilo bi važno kada bi se mogli pronaći načini međusobnog komuniciranja koji sadrže više od pitanja jesam li unutra ili vani”.

Gilles (51) je generalna tajnica DBK-a od 1. srpnja. Ona je prva žena i prva osoba koja nije zaređena na toj funkciji. Gilles je naslijedila p. Hansa Langendörfera, koji je 25 godina radio kao tajnik DBK-a (kna; fratellanza.net)

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.