Giuseppe Moscati

Giuseppe Moscati (1880.-1927.) potjecao je iz talijanske plemićke obitelji i bio je poznati liječnik – to zvuči kao život pun luksuza, novca, dobrih poznanstava. No, ovaj svetac rano je odlučio krenuti sasvim drugim životnim putem i zavjetovao se na vječnu čistoću i prije nego što je započeo studij medicine u Napulju.

Giuseppe je završio doktorat 1903. i ubrzo nakon toga morao je dokazati svoju humanitarnu predanost: 1906. eruptirao je vulkan Vezuv. Mladi liječnik organizirao je evakuaciju bolnice i pružao hitnu pomoć unesrećenima. Samo pet godina kasnije, Napulj je pogodila epidemija kolere i Giuseppe je radio danonoćno brinući se za bolesne.

Godine 1914. izbio je Prvi svjetski rat, tijekom kojeg je Giuseppe liječio oko 3000 vojnika. Osim velikih katastrofa svjetskih događaja, posebno se brinuo za siromašne. Giuseppe ne samo da je primao malu ili nikakvu naknadu od njih, nego je često plaćao lijekove iz vlastitog džepa.

Popularni liječnik preminuo je u Napulju 12. travnja 1927. nakon kraće bolesti. Papa Ivan Pavao II proglasio je Giuseppea Moscatija svetim 1987. godine. Njemgov spomendan je 12. travnja (katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.