Andrea Grillo: Tradicionalizam nema mnogo veze sa stvarnom tradicijom

Liturgičar Andrea Grillo smatra se jednim od misaonih vođa pape Franje u njegovom pristupu pretkoncilskoj liturgiji. Za njega tradicionalisti predstavljaju ideologiju koja gleda unatrag – bez obzira na to koliko ispovijedaju svoju lojalnost Rimu.

Liturgičar Andrea Grillo vidi liturgijski tradicionalizam kao nazadni pristup koji nema puno veze s autentičnom tradicijom Katoličke Crkve. U intervjuu za tradicionalistički blog „Messa in Latino“, profesor sakramentalne teologije na benediktinskom institutu Sant’Anselmo u Rimu istaknuo je važnost liturgije za jedinstvo Crkve. Kada tradicionalisti sebe opisuju kao „lojalne Rimu“, ali se pridržavaju pretkoncilske liturgije, oni su zapravo u opoziciji s Rimom: „Da bi netko bio vjeran Rimu, mora steći ‘obredni jezik’ koji odgovara onome što je Rim zajednički odlučio“.

Grillo se smatra idejnim tvorcem motuproprija „Traditionis custodes“, kojim je papa Franjo značajno ograničio slavljenje mise prema misalima iz 1962. godine. Godine 2020. bio je jedan od potpisnika otvorenog pisma sa zahtjevima za reduciranje „stare mise“, od kojih su neki preuzeti u motupropriju.

Kriza u Crkvi ne može se rješavati natražnjaštvom

Odbacio je argument da ono što je bilo sveto prijašnjim generacijama treba biti sveto i danas. Ovo je načelo koje ne dolazi iz teologije, već se hrani nostalgičnim osjećajima: „Takvo načelo nastoji fiksirati Crkvu na njezinu prošlost. Nije na ‘depositum-u fidei’, nego na premazu koji se u jednom vremenu prihvatio kao da je konačan.“ Liturgijska raznolikost koja danas postoji, primjerice s obzirom na liturgije istočnih katoličkih Crkava ili varijante rimskog obreda u Milanu ili Španjolskoj, temelji se na tamošnjoj specifičnoj tradiciji. „Nitko nikada ne bi mogao zamisliti da na univerzalnoj razini netko može slobodno ostati u verziji rimskog obreda ili u verziji koju je zamijenila opća reforma.“

Crkva je, po Grillovom mišljenju, u krizi, ali to se ne može vratiti obnovom „društva časti“. Liturgičar se poziva na kanadskog filozofa religije Charlesa Taylora, koji ovo vidi kao društvo koje karakteriziraju društvene razlike, a ne jednako dostojanstvo svih, kao što predstavlja Ancien Régime apsolutizma. „Nisu ‘cappae magnae’ [odjeća prelata koja prekriva cijelo tijelo] ili ‘mrtvi jezici’ ti koji daju snagu vjeri“, uvjeren je Grillo. Prava tradicija nije usmjerena na prošlost nego na budućnost: „Nasljedovanje Krista ne znači pristupiti klubu ili udruzi nekog visokoga društva da bi se govorio neki strani jezik ili identificiralo s prošlošću i njegovalo reakcionarne ideje.“

Godine 2021. papa Franjo je svojim motu propriom „Traditionis custodes“ („Čuvari tradicije“) ograničio slavlje pretkoncilske liturgije koju je Benedikt XVI. 2007. bio dozvolio u određenim granicama kao „izvanredni oblik rimskog obreda”. Ključni argument bio je strah da bi slavlje pretkoncilske liturgije za sobom povlačilo i odbacivanje nauka Drugoga vatikanskog koncila. U veljači 2023. Franjo je ponovno postrožio pravila. Tradicionalistički krugovi trenutno strahuju, na temelju nepotvrđenih glasina navodno iz okruženja Dikasterija za bogoštovlje, da bi slavlje prema misalu iz 1962. moglo biti dodatno ograničeno (katholisch.de; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.