Teolog Tomáš Halík: Sinodi treba hrabrosti da nešto promijeni u Crkvi

Tajništvo Sinode objavilo je predavanje češkog teologa i svećenika Tomáša Halíka, koji je pratio trodnevni međunarodni susret „Župnici za sinodu“ iz cijeloga svijeta u Sacrofanu. Među temama o kojima je govorio bile su: kriza vjerodostojnosti Crkve zbog spolnog zlostavljanja, klerikalizma, sve manje zvanja, misija i sinodalni proces, izvijestio je 4. svibnja Vatican News.

Na susretu župnika od 29. travnja do 2. svibnja teolog i svećenik Tomáš Halík bio je jedan od 20 stručnjaka koji su govorili na sastanku. „Na putu sinodalne reforme moramo imati hrabrosti promijeniti neke stvari u Crkvi, ali potrebne strukturalne promjene moraju biti popraćene duhovnim produbljivanjem“, naglasio je češki teolog. „Moramo neprestano usavršavati umijeće duhovnog razlučivanja, razlikujući ‘duh vremena’ od ‘znakova vremena’, rekao je Tomáš Halík u svom obraćanju na internacionalnom susretu župnika iz cijeloga svijeta koji je završio u četvrtak, 2. svibnja, s audijencijom kod pape Franje.

Halíkova razmišljanja pratila su trodnevni susret koji je zamišljen kao priprema za drugo zasjedanje 16. redovite opće skupštine Biskupske sinode sljedećeg listopada. U središtu teološkog izlaganja bila je potreba duhovnog razlučivanja i odgovornost svećenika za poslanje Crkve i njihovu ulogu u sinodskoj obnovi.

Najprije je Tomáš Halík, rođen u Pragu 1948., naglasio da „jedni druge moramo ohrabrivati ​​na sinodalnom putu jer Bog – kao što znamo iz Biblije i crkvene povijesti – govori i kroz krize, kroz kolaps izvjesnosti jednog vremena“. Trenutno prolazimo kroz jedno takvo vrijeme testiranja, istaknuo je. Krize su poziv na promjenu. Pokazuju „da više ne možemo nastaviti s dosadašnjim načinom razmišljanja, života i rada“. Stoga je, kaže teolog, „kriza kairos, prilika da se proaktivno odgovori na središnje Isusovo učenje: ‘Obratite se’“.

Krizu vjerodostojnosti Crkve i svećeništva kao posljedicu neočekivano velikog broja slučajeva seksualnog, psihičkog i duhovnog zlostavljanja, teolog je protumačio kao „samo jedan od važnih aspekata ove krize“. Papa Franjo ima hrabrosti javno priznati da ovi skandali nisu samo neuspjeh pojedinaca, već simptom bolesnog stanja cijelog crkvenog sustava. „Isus je ovu bolest nazvao ‘farizejski kvasac’, a papa Franjo ‘klerikalizam’, odnosno pogled na duhovnu vlast i njezino vršenje koje karakterizira svjetovnost i moć“, objasnio je. Papa je također upozorio sve svećenike da se ne osjećaju kao „vladajuća klasa Crkve“, nego da budu „sluge svih“ (vatican news; ika; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.