Hrvatski svećenik u Njemačkoj daje ostavku nakon kontroverznog poziva na donacije

Portal Crkve u Njemačkoj katholisch.de objavio je članak u kojem potvrđuje da hrvatski svećenik iz HKM Göttingen u Njemačkoj daje ostavku nakon kontroverznog zahtjeva za donacijama.

Biskupija Hildesheim ranije se ogradila od objava katoličkog svećenika V. P., koji je na svojem Facebooku pozivao ljude da novčano podrže negatore Jasenovca. Epilog nakon razgovora s biskupijom Hildesheim je da se V. P. povlači s dužnosti te da „uskoro napušta Njemačku, vraća se u matičnu Mostarsku biskupiju, na vlastitu želju i molbu”, potvrdila je Biskupija Hildesheim. On kritike smatra neopravdanima, distancira se ‘od fašizma, nacionalizma i komunizma’.

Iz biskupije Hildesheim ističu da će svećenik obavljati svoju pastoralnu službu u Göttingenu do sredine siječnja, a zatim će se vratiti u svoju matičnu biskupiju. Nakon što je njegov Facebook status-poziv za donaciju za „Udrugu za istraživanje trostrukog logora Jasenovac” postao poznat, biskupija Hildesheim ga je pozvala na razgovor.

U izjavi svećenika koju je podijelila biskupija, on ističe da nije mogao ni u snu zamisliti kakve će učinke imati apel za donacije spomenutoj udruzi. Ograđuje se „u svim oblicima od fašizma, nacionalizma i komunizma” i to ni na koji način ne podupire. Kako ne bi izazivao daljnje sukobe, zamolio je svog biskupa da se vrati u svoju matičnu biskupiju. „Želio bih nastaviti raditi kao dobar hrvatski svećenik i dalje tragati za istinom”, rekao je.

Teza klasificirana kao povijesni revizionizam

U rujnu je svećenik na Facebooku objavio poziv za donacije hrvatskog publicista Igora Vukića za njegovu udrugu. Vukić podupire tezu, koju su povjesničari klasificirali kao nedokazanu i povijesno revizionističku, da koncentracijski logor Jasenovac nije bio logor smrti između 1941. i 1945. godine.

Kompleks, udaljen 95 kilometara jugoistočno od Zagreba, bio je jedini logor tijekom Drugog svjetskog rata u kojem su se planirala ubojstva bez sudjelovanja Nijemaca. Tamo je ubijeno 80.000 do 100.000 ljudi, uglavnom Srba, ali i Židova, Roma te Hrvata i drugih protivnika „Nezavisne Države Hrvatske”. Suprotno tome, Vukić sa svojom udrugom tvrdi da je logor tek postao logor smrti pod komunistima i da je tijekom fašističkog ustaškog režima korišten samo za interniranje.

Glasnogovornik biskupije Hildesheim naglasio je za katholisch.de da za jednog svećenika ne dolazi u obzir simpatija prema fašističkim pokretima: „Poruka evanđelja ni na koji način nije kompatibilna s fašizmom” (katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.