Hünermann: budućnost Crkve u Njemačkoj ovisi o uspjehu procesa reformi

Za dogmatičara Petera Hünermanna budućnost Crkve u Njemačkoj ovisi o uspjehu procesa reformi: ako propadne „Sinodalni put“, propada i Crkva. Projekt reforme kojeg su pokrenuli katolički biskupi u Njemačkoj, zajedno s crkvenim predstavnicima vjernika laika, bit će test Crkve koja se bori za društvenu relevantnost.

„Sinodalni put ne smije biti posljednji dijaloški proces. Inače, Crkva će se sama potpuno dokinuti“, rekao je Hünermann prošlog mjeseca u intervjuu za KNA. Projekt reforme kojeg su pokrenuli katolički biskupi u Njemačkoj, zajedno s crkvenim predstavnicima vjernika laika, bit će test Crkve koja se bori za društvenu relevantnost. Međutim, uvjeren je da će se ovaj projekt provesti unatoč otporu unutar Crkve i da će biti uspješan, istaknuo je ovaj teolog i svećenik na marginama jednog teološkog susreta u Beču.

Devedesetogodišnjak kritizira protivnike najavljenog projekta reforme kojeg su konkretizirali njemački biskupi: Kritičari nisu uvidjeli da su ovdje svi koraci o kojima se govori konkretni – ključne stvari su: ređenje oženjenih muškaraca, žene na odgovornim službama, preispitivanje crkvenog seksualnog morala, te nadzorna tijela za biskupe, sve u pozadini skandala sa zlostavljanjima. Kritičari su odbacili „dubinu šoka“ koju su ti skandali izazvali.

Papa ne upozorava na reforme

Glede dva pisma upućena iz Rima, koja su interpretirana kao kritike ili upozorenja njemačkoj Crkvi, treba napraviti jasnu razliku, naglašava Hünermann. Pismo prefekta Kongregacije za biskupe kardinala Marca Ouelleta moglo bi se smatrati klasičnim primjerom tradicionalnog razmišljanja nekih službenika Kurije koji su na alarmantan način posegnuli prema Zakoniku kanonskog prava.

Međutim, pismo koje je Papa Franjo napisao „hodočasničkom Božjem narodu u Njemačkoj” shvaćeno je kao previše kritično i k tomu još i pogrešno protumačeno, rekao je. Franjo je želio istaknuti kako reforme ne bi trebale biti „nikakvo prilagođavanje duhu vremena (Zeitgeist-u)“, te da „Sinodalni put“ uvijek mora biti duhovno potkrijepjen. „Papa je, dakle, upozorio samo na akcije kratkog spoja, a ne općenito na reforme“, rekao je teolog.

Hünermann, rođen u Berlinu, jedan je od važnih glasova njemačke teologije. 1989. izabran je za predsjednika prvog predsjednika Europskog teološkog društva (njem. der Europäischen Theologengesellschaft). Suradnik je teološke serije Quaestiones Disputatae. Od 1985. do 2003. bio je, također, predsjednik Katoličke akademske službe stranaca (njem. des Katholischen Akademischen Ausländer-Dienstes – KAAD).

Zaređen je za svećenika u Rimu 1955., a od 1967. je bio profesor u Freiburgu. Od 1971. do 1982. predavao je u Münsteru, a zatim je pozvan naslijediti Hansa Künga, kojem je oduzeta katedra i mogućnost predavanja. Radio je u Tübingenu do umirovljenja 1997. godine. Kod Hünermanna je prvi put u Njemačkoj jedna žena doktorirala iz dogmatske teologije. 1989. teolog je primio i Bundesverdienstkreuz (kna; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.