Ivan od Boga

Njega ili skrb se još uvijek smatra tipično ženskom profesijom. To nije za muškarce – ili? Ivan od Boga (1495.-1550.) okušao se na mnogim strukama.

Rođen je 8. ožujka 1495. kao sin trgovca voćem i povrćem jugoistočno od Lisabona, a napustio je roditeljski dom kada je imao samo osam godina. Vjerojatno ga je oteo jedan svećenik kako bi prosio.

Iste godine Ivan se pojavio oko 300 kilometara dalje u jednom dvorcu u Andaluziji, gdje je zatim 20 godina radio kao pastir i dobio nadimak „od Boga“ ili „Božji“, koji je bio uobičajen za nahoče, dijete koje je pronađeno i za čije se roditelje ne zna.

Godine 1523. Ivana je regrutirala vojska cara Karla V. i otišao je kao vojnik u Beč. Kasnije je radio na izgradnji tvrđava u španjolskoj eksklavi Ceuta i otvorio knjižaru u Granadi.

Godine 1539. riječi jednog pokorničkog propovjednika toliko su ga dirnule da je podijelio sve što je imao. Sugrađani su Ivana proglasili ludim i stavili ga na liječenje s osobama s mentalnim poteškoćama. Nakon puštanja na slobodu, potpuno se posvetio služenju socijalno izopćenima: Ivan se brinuo za siročad, za osobe koje su se prostituirale te za fizički i psihički oboljele.

Bolnica koju je osnovao smatra se prvom modernom bolnicom sa njegovim novim metodama liječenja. Iscrpljen, pokušavajući spasiti dječaka od poplave, Ivan je umro u Granadi 8. ožujka 1550. godine. Godine 1690. svetim ga je proglasio papa Aleksandar VIII. Njegov spomendan je 8. ožujka (katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.