Janja

Ona je idealan tip djevice mučenice i nitko nije bio štovan kao ona: Agnesa, odnosno Janja. Već Damaz I. (oko 305.-384.) posvetio joj je pjesmu: „O, ti časni, visoki, sveti ukrasu sramote, budi milostiva, slavna mučenice, moli te Damaz!“

Prema predaji, Janja je živjela u Rimu (oko 237.-250.) i potjecala je iz plemićke obitelji. Zbog njezine izuzetne ljepote sin gradskog prefekta želio ju je oženiti, ali ga je Janja odbila.

Nakon upornih upita, konačno mu je rekla da je njezin zaručnik Krist. Janji je tada suđeno i osuđena je na smrt. Prije toga, međutim, planirali su je razodjenuti i silovati. Kad je odbijeni prefektov sin pokušao učiniti upravo to, pao je mrtav. Janja ga je svojom molitvom vratila u život i zbog toga je optužena za vještičarstvo.

Nakon što je plamen lomače nije uspio ozlijediti, vojnik joj je zario mač kroz grlo, kao nevinom janjetu. Iz tog razloga i zbog blizine njenog imena „Agnese“ latinskoj riječi za „Agnus“ (janje), često se prikazuje s ovom životinjom.

Ime Agnese i danas je jako često u Italiji. U Rimu su joj posvećene dvije crkve: Crkva Sant’Agnese in Agone na Trgu Navona, gdje je prema legendi podnijela mučeništvo, te Bazilika Sant’Agnese izvan zidina koja je napravljena nad njezinim grobom. Spomendan joj je 21. siječnja (katholisch.de; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.