Kardinal Zuppi: Međunarodna zajednica treba poslušati Franjine pozive na mir

Predsjednik CEI-a, nazočan na sastanku posvećenom De Gasperiju, govori o Ukrajini i Bliskom istoku te poziva Europu da nastavi graditi mir: „Postoji žurna potreba za jačom Europom“, nadahnutom strogošću, vizijom i putem“ demokršćanskog državnika

Papini apeli za mir u Ukrajini i na Bliskom istoku tiču ​​se svih, pa tako i međunarodne zajednice. Predsjednik Talijanske biskupske konferencije (CEI), kardinal Matteo Zuppi, s pogledom uprtim u Alcidea De Gasperija, naglasio je to na marginama konferencije posvećene državniku utemeljitelju Kršćanske demokracije (Democrazia Cristiana), koju u Rimu organizira njemu posvećena Zaklada. Zuppi postavlja pitanja stranama uključenima u rat, ali i „trećem dijelu“, Europi koja je „plod ovog mira“, naslijeđenog „od generacije koja je iznjedrila De Gasperija“. Mir je, istaknuo je Zuppi, važno nastaviti graditi „kao projekt koji je tek započet, ali koji mora rasti i ići naprijed“.

Danas, objašnjava kardinal, „postoji žurna potreba za jačom Europom: Europljani moraju ojačati svoje jedinstvo kako bi imali veću težinu kao mirovni blok u svijetu koji se razdire ratovima, poradi univerzalnog bratstva koje je i danas neophodno“. Gasperijeva strogost, vizija i put, po Zuppijevim riječima, moraju „nadahnuti svakoga, a posebno one koji se bave politikom po kršćanskom nadahnuću“, jer „sjećanje na De Gasperija nije sjećanje koje nas tjera da gledamo u prošlost, nego nas tjera da gledamo u sadašnjost i biranje budućnosti“ (vatican news; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.