Katolička Crkva u Švicarskoj osniva nacionalno povjerenstvo za sinodalnost

Nove vrste suradnje između laika i biskupa bit će iskušane ne samo u Njemačkoj: sinodalnost će se ojačati i u Švicarskoj.

Katolička crkva u Švicarskoj osniva nacionalno povjerenstvo za sinodalnost kako bi ispitalo oblike sinodalnog odlučivanja na nacionalnoj razini. Švicarska biskupska konferencija (Schweizer Bischofskonferenz – SBK) i Rimokatolička središnja konferencija Švicarske (Römisch-Katholische Zentralkonferenz der Schweiz – RKZ) odobrile su statut novog tijela i dogovorile zajedničko financiranje, objavile su u srijedu. Povjerenstvo će se u početku osnovati ​​na razdoblje od pet godina. Glavna zadaća novoga povjerenstva je oblikovati sinodalni proces na nacionalnoj razini u sklopu faze testiranja i evaluirati iskustva. Sinodalnost treba promicati kao crkveni stil za procese donošenja odluka. „Duhovni pristup sastoji se od kombiniranja slušanja Duha Svetoga sa slušanjem glasa ljudi. Crkveni službenici i vjernici pokušavaju u zajedničkom procesu ponovno otkriti značenje Kristova evanđelja i učiniti ga plodnim za poslanje Crkve“, poručuju iz SBK.

Povjerenstvo za sinodalnost sastojat će se od 30 članova: predstavnika iz različitih jezičnih regija, iz organizacija mladih i odraslih, od doseljenika, od redovnika, od znanstvene teologije i liturgije kao i iz raznih područja pastorala. Dosadašnje Pastoralno povjerenstvo Biskupske konferencije bit će integrirano u Povjerenstvo za sinodalnost. Biskupska konferencija će nove povjerenstva imenovati tijekom godine, a u švicarskom pastoralno-sociološkom institutu u St. Gallenu bit će uspostavljen ured s pet zaposlenika.

Daljnje zadaće povjerenstva su praćenje sveopćeg crkvenog sinodalnog procesa i promicanje međusobnog razumijevanja o različitim pogledima na sinodalnost u biskupijama, jezičnim područjima i „u postmigrantskoj raznolikosti“. Namjera mu je razviti i testirati prikladne formate za sinodalno savjetovanje i donošenje odluka te razviti prioritete za obnovu Crkve u Švicarskoj.

U Švicarskoj, osim Biskupske konferencije na nacionalnoj razini, postoji Rimokatolička središnja konferencija Švicarske, kojoj pripadaju 24 kantonalne crkvene organizacije u zemlji. U većini kantona, odgovarajući državni crkveni zakon propisuje da je demokratsko ustrojstvo preduvjet za javno priznanje vjerskih zajednica. Dakle, uz biskupije postoje demokratski uređene katoličke područne Crkve (katholisch.de; vatican news; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.