Katolkinje u Austriji podržavaju đakonat otvoren za muškarce i za žene

Biskupijska povjerenstva žena u Austriji izrazila su zajedničku želju da se crkvena služba đakonata otvori i ženama. Pod naslovom „Berufen und bereit“ („Pozvane i spremne“), platforma austrijskih biskupijskih povjerenstava žena zagovara trajni đakonat „za sve ljude, bez obzira na spol“, izvijestio je 19. ožujka Vatican News.

Birgit Feldbauer-Durstmüller, koja je izabrana za novu glasnogovornicu na posljednjem sastanku odbora, identificirala je jasnu potrebu za djelovanjem. „Pitanje je vjerodostojnosti naše Crkve da ovu službu omogući onim ljudima koji osjećaju poziv i spremnost“, uključujući žene, o čemu raspravlja i trenutna Sinoda o sinodalnosti.

Nekadašnja sveučilišna profesorica na Institutu za kontroling i konzalting Linz već je godinu dana počasna predsjednica Povjerenstva žena biskupije Linz. Po njezinom uvjerenju, poziv se temelji na „individualnom iskustvu pozvanosti od Boga na služenje bližnjima.“ Članovi su se na sastanku nacionalne platforme također jednoglasno izjasnili za to da trajni đakonat bude dostupan svima, bez obzira na spol, posebno ženama koje ova platforma predstavlja. Osnova za to je „poziv i poslanje“.

Biskupijska povjerenstva žena podsjetila su da je đakonsko ređenje za kandidatice prvi korak prema svećeništvu. Tijekom Drugoga vatikanskog koncila obnovljen je i stalni đakonat za one muškarce koji ne teže svećeničkom staležu pa im je stoga dopušteno vjenčanje. Oni preuzimaju važne zadaće u svojim župama na području milosrđa, liturgije i propovijedanja te su „osobito u zemljama njemačkog govornog područja središnji stup župnog života“.

Platforma je proizašla iz sastanka umrežavanja biskupijskih povjerenstava žena, koji je sazvao tadašnji koruški biskup Egon Kapellari nakon crkvenog „Dijaloga za Austriju“ 1998. godine. U ožujku 2011. osnovana je platforma biskupijskih povjerenstava žena u Austriji kao neovisna radno tijelo unutar katoličke Crkve u Austriji. Prema vlastitom priopćenju, na austrijskoj razini zalaže se za „poboljšanje jednakosti muškaraca i žena u Crkvi“ (vatican news; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.