Kazimir

Kazimir od Poljske i Litve. Može li vladar biti previše kršćanin? Poljski kralj u početku nije imao razloga žaliti se na svog drugorođenog sina Kazimira (1458.-1484.): mladi se princ pokazao inteligentnim, skromnim i ljubaznim.

Nakon što je njegov stariji brat Vladislav postao kralj Češke 1472., Kazimir se smatrao imenovanim nasljednikom poljskog prijestolja. Kad je njegov otac dvije godine ostao u Litvi, Kazimir je preuzeo službene dužnosti u Poljskoj i njegovao uzoran stil vladanja: štednja, borba protiv korupcije i briga za siromašne bili su na vrhu Kazimirovog popisa.

Marijanski pobožni princ također se zavjetovao na celibat i odbacio sve očeve planove za eventualno vjenčanje – katastrofa za dinastičku sigurnost moći.

Kazimirov strogi asketizam oslabio je i njegovo zdravlje te je obolio od tuberkuloze. Godine 1483. preuzeo je mjesto kancelara u Litvi i umro godinu dana kasnije, 4. ožujka 1484., u dobi od samo 25 godina u litvanskom gradu Grodnu. Papa Lav X. ga je proglasio svetim 7. studenog 1602. godine. Zaštitnik je Litve i Poljske. Spomendan mu je 4. ožujka (katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.